Няма да връщат службата за подслушване в МВР

Няма да връщат службата за подслушване в МВР | StandartNews.com

София. В МВР нямаме нужда от служба за подслушване. Реформата, която беше направена в отношение миналата година, трябва да бъде устойчива. МВР няма да се занимава с подслушване и проследяване – тя ще бъде само заявител. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след заседание на Министерски съвет.

Погрешна е информацията, че някой в министерството е имал намерение да връща службата в МВР, изтъкна Вучков.

„Техническата служба ще си остане в ДАТО. Единственото, което изразих като позиция, е че службата за подслушване, но в ДАНС, трябва да се влее в ДАТО. Като министър нямам никакво желание да се занимавам с техническо разпореждане на подслушване и проследяване", поясни вътрешният министър.

„По отношение на всички реформи, които предстоят – дали ще бъдат приоритетни до края на тази или в началото на следващата година включително и в сектор „Сигурност", трябва да преминат през задълбочени обществени обсъждания", коментира още Вучков.

Необходими са много тежки административни процедури преди да започне изграждането на оградата по границата ни с Турция в останалия участък, обясни още той. „Оказва се, че по протежението на границата формите на собственост на терените са най-разнообразни – частна, общинска, държавна и т.н. Предполагам, че по най-бързия начин трябва да започнем поне административните процедури, за да можем да осигурим в обозримо бъдеще реално изграждане на това съоръжение, което е част от и от коалиционните договорки за конструиране на тази управленска формула", добави министърът.

Вучков коментира и назначението на Георги Костов за заместник-главен секретар на МВР. Той изтъкна, че Костов има 22 години стаж в системата. „Прецених внимателно професионални биографии и се спрях на него. Говорил съм и с главния секретар. В петък бих искал да представя целия политически екип на МВР", каза още Веселин Вучков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай