Няма пране на пари в инвестиция срещу гражданство

Всичко минава през регулирания пазар, казва депутатът от ДПС Йордан Цонев

Няма пране на пари в инвестиция срещу гражданство | StandartNews.com

Програмата за инвестиции, която предлагаме, изключва каквато и да е опция за пране на пари, защото всичко минава през регулирания пазар. Има органи, които носят отговорност за тези инвестиции, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на блицконтрола на министър Данаил Кирилов в правната комисия в НС, пише "Монитор".

Преди дни Цонев, в качеството на председател на временната комисия за проучване на всички факти и твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани, от парламентарната трибуна заяви, че инвестиционното гражданство трябва да се запази.

Законопроектът на правителството е внесен през декември миналата година, уточни Данаил Кирилов, като поясни, че тогава работата на временната комисия за проучване не е приключила.

"Правителството не е могло да знае намеренията на депутатите и анкетната комисия", уточни Кирилов по време на изслушването.

Министър обясни, че предложенията на правителството да няма гражданство срещу инвестиции са били продиктувани с оглед на многото случаи на нереализиране на обещаната инвестиция. "На практика в българската икономика не постъпват реално такива инвестиции", каза министърът. "Колегите от ЕК в този аспект имат основание да твърдят, че има риск от продажба на европейско гражданство", каза министърът. "Ние не сме знаели за вашия дебат за алтернативен инструмент, който да гарантира реално осъществяване на инвестициите", каза Кирилов.

"Първо, г-жа Юрова няма компетенции да се откажем от даден инструмент", заяви Йордан Цонев относно позицията на бившия еврокомисар по правосъдие Вера Юрова. И допълни: "Ние не вярваме, че тя това иска. Инвестиционната програма, която предлагаме изключва каквато и да е опция за пране на пари, защото всичко минава през регулирания пазар". Той уточни, че има органи, които носят отговорност за тези инвестиции.

Няма такава забрана от ЕК, уточни още Цонев. "Заради борбата с кризата, за която правителството полага огромни усилия, не можем да махнем такъв инструмент", каза Цонев относно инвестиционното гражданство. "Става въпрос за няколко милиарда евро годишно на страна. Това cа инвестиции в недвижимите имоти, строителството", каза Цонев по повод дискусиите в редица европейски страни за инвестиционното гражданство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай