Няма наказателни дела срещу полицаите биячи

Един от тях минал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор

Няма наказателни дела срещу полицаите биячи | StandartNews.com

Разпознати четирима от полицаите, които са били протестиращи младежи по време на протестите срещу кабинета „Борисов” миналото лято. Това сочи проверката на СДВР, съобщи вицепремиерът и МВР-шеф Бойко Рашков по време на изслушването си в парламента за полицейското насилие по време на антиправителствените демонстрации през лятото на 2020-а.

ВИЖ ОЩЕ: Рашков с разкрития за боя от задколонието

„Единият - началник на отдел, на който са наложили наказание две години лишаване от право на повишаване. На друг - пак наказание за една година. Останалите двама - с порицание. Това е ефектът от дисциплинарната проверка и избраните санкциите, нищо повече. Единият от тях,  очевидно се ползва с доверието на главния прокурор и в началото на годината е преминал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор. Вероятно главният прокурор, виждайки от кадрите, как се справя този човек с побоищата на площада в София, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита”, коментира Рашков.

Рашков обясни, че до вчера няма данни нито един от полицаите-биячи да е привлечен към наказателна отговорност. „Ако такова действие е предприето от прокуратурата, е трябвало да бъде информиран министърът на вътрешните работи още тогава. Или, ако това е направено сега - министърът в мое лице. Такова нещо няма”, добави той.

Като най-интересното в ситуацията Рашков определи решението на прокуратурата да се самосезира след публичното излизане на кадрите с полицейското насилие. „До този момент нищо не знае. Дори обявиха, че са привлекли няколко полицаи като обвиняеми. За което аз и до момента не съм информиран. За да се самосезира прокуратурата, ние всички с вас, трябва да приемем, че тя не е знаела за случая зад колоните. Същевременно, преписките за полицейските действия зад колоната са предоставени на Дирекция „Вътрешна сигурност”, пряко подчинена на вътрешния министър. Следователно - тези материали трябва да дойдат и да преминат през министъра и той да възложи проверката на Дирекцията. Ето защо, аз изключвам министърът на вътрешните работи към онзи момент да не е знаел за тези кадри”, обясни силовият министър.

Рашков заяви, че преписката по случая е била прекратена. Прокурорът, който е направил това, сега е член на Европейската прокуратура. „След този случай. Може би има някаква връзка - не мога да твърдя това. Освен това е благодарила на служителите на „Вътрешна сигурност” за перфектно свършената проверовъчна дейност. Тоест, няма претенции към тази служба. Прекратила е производството, защото не е видяла в материалите, че има данни за престъпление. Дано не съм прав за това, че така си е заслужила мястото на делегиран прокурор”, завърши министърът. 

Срещу някои от полицаите, поясни Рашков, е нямало образувани дела. Не така обаче стоят нещата срещу пострадали протестиращи. „Разбрах за едно, което продължава да е на производство. Можем да предположим, че не могат да открият доказателство, затова в стила на сегашната прокуратура у нас, това дело не бърза за никъде, за да се забрави случаят. След някой друг месец могат и да го прекратят”, разкри той.

Проверки тогава са извършени по отношение на журналиста Димитър Кенаров. „За който също са се опитали, водейки го в полицията да скрият каквото могат като фактология. Независимо от това, че с невъоръжено око всеки можеше да види какви наранявания има той. Независимо от това, че в този случай имаше представено медицинско удостоверение. Независимо от това, че той започна да съди МВР за причиненото. МВР в този случай се е опитало всячески да попречи на нормалното протичане на гражданския процес, по който Кенаров е поискал обезщетение за причинените травми. Когато станах министър, веднага оттеглихме едно от исканията, което беше предявено от представител на МВР съдът да проверява имотното състояние на Кенаров. Представяте ли си каква пряка връзка има между телесните повреди, нанесени от полицията, и неговото имуществено състояние”, попита Рашков. 

В пленарната зала са и част от протестиращите, към които е проявено насилие - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Депутатите аплодираха младежите на крака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай