Нулевото ДДС за храни, лекарства и учебници не мина

Нулевото ДДС за храни, лекарства и учебници не мина | StandartNews.com

София. Депутатите не приеха проектозакона на "Атака", който предвижда нулева ставка за храни, лекарства, учебници и учебни помагала, произведени в България.

Освен от хора на "Атака", които имаха 10 депутати в залата, подкрепа имаше и от БСП, Реформаторския блок и от Патриотичния фронт.

От социалистите "за" гласува Георги Кадиев, който предварително обяви, че подкрепя идеята за диференцирана данъчна ставка за различните стоки.

Депутатите влязоха в разгорещен спор при обсъждането на първо четене на два проекта за промени в Закона за ДДС. Единият е предложен от „Атака", а другият от Министерския съвет.

Те се аргументират, че в редица европейски държави има диференцирани данъчни ставки според атакистите. 3% е ДДС върху храните в Люксембург. ДДС върху лекарствата в Кипър е 5%, Малта - 0%, Австрия - 10%, Полша - 8%, Португалия - 7% и т.н. Освен това смъртността у нас според националистите е по-висока от Сиера Леоне, където в момента върлува вирусът ебола.

Днешният пленарен ден бе удължен до разглеждане и гласуване на промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в Закона за хазарта, както и да се даде съгласие за подготовка за поемане на външен държавен дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай