НС гледа корпоративните данъци на второ четене

Няколко са важните облекчения за физическите лица, които парламентът трябва да приеме

НС гледа корпоративните данъци на второ четене | StandartNews.com

Парламентът ще разгледа на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Текстовете предизвикаха скандал между управляващи и опозиция.

Няколко са важните облекчения за физическите лица, които парламентът трябва да приеме на второ четене.

Гражданите със свидетелство от ТЕЛК няма да сканират допълнително документи, необходими за данъчни облекчения.

Няколко са важните облекчения за физическите лица, които парламентът трябва да приеме на второ четене. Гражданите със свидетелство от ТЕЛК няма да сканират допълнително документи, необходими за данъчни облекчения.

Относно общинското облагане, текстовете предвиждат данъкоплатците да са задължени при дарение, което не е от майка или от баща, и не е имот или моторно превозно средство да се декларира пред съответната община.

Текстовете, касаещи Данъка върху добавената стойност, предпоставят данъчните да могат да регистрират по ДДС две или повече свързани фирми, ако сборът на оборотите не надхвърли прага от 50 000 лева.

Предвижда се при наличие на основание за ползване на данъчно облекчение собствениците на автобуси, които извършват обществен превоз на пътници по редовни автобусни линии в градовете и в слабо населените места, които се субсидират от общините да уведомяват общината, като подават данъчна декларация до месечен срок от настъпване на обстоятелствата.

От БСП и ДПС не са съгласни с начина, по който се правят промените, защото не са били внесени като пакет. Филип Попов коментира: "В буквалния и в преносния смисъл решават колко кожи да смъкнат от гърба на българските граждани.

Йордан Цонев: "ПГ на ДПС няма да подкрепим пакета данъчни закони".

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова с мотивите за подкрепа: "Европейски директиви, за които цялата зала трябва да е съгласна, че трябва да бъдат транспонирани, няколко разпоредби, които касаят намаляване административната тежест и няколко разпоредби, които може би вие няма да подкрепите, но тяхната цел е единствено и само даване, избягване на възможността от страна на данъкоплатците да укриват данъци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай