Новото ляво обединение с фалстарт

Знакови опоненти на Корнелия Нинова отсвириха опита на бившите си съпартийци да се съберат

Новото ляво обединение с фалстарт | StandartNews.com

Новото ляво обединение, шумно рекламирано в медиите от члена на Цанионалния съвет на БСП Костадин Паскалев, започва с фалстарт. Знакови опоненти на лидерката Корнелия Нинова в столетницата няма да се появят на днешната първа сбирка на отцепници от социалистическата партия, които през години са създали свои политически сили. Както посочи самия Паскалев пред "Стандарт" това са АБВ на Румен Петков, Двежуние 21 на Татяна Дончева, "Изправи се" на Мая Манолова, Лява прогресивна линия на Красимир Янков, МИР на Симеон Славчев, "Нормална България" на Георги Кадиев.

На днешната сбирка на напусналите БСП лидери и опоненти на Нинова, останали членове на партията обаче няма да се появят знакови лица на социалистическата партия, които през годините са се противопоставяле на лидерката й. Това са бившият шеф на червената столична организация Калоян Паргов, бившата дясна ръка на Нинова на "Позитано" 20 Кирил Добрев, друг нейн бивш приближен и сегашен служебен министър на правосъдието Крум Зарков, евродепутатът Петър Витанов, бишният член на Националният съвет и социолог Юрий Асланов. Както и бившият президент на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев, който приключи с мандатите си в Брюксел. Включително и друг бивш председател на червената партия - Михаил Миков, и неговата група.

"Аз съм член на БСП и не мога да участвам в никакво ляво обединение без БСП. Освен това аз съм обикновен социалист и нямам никакви правомощия за такива действия. Готов съм да участвам в дискусии за бъдещето на лявото, нямам нищо против и обединението, но първо трябва да си изясним основата, на която то ще стане", коментира пред "Стандарт" отказа си за участие в днешната сбирка Калоян Паргов.

Целта не може да е обединение с цел съставяне на общи листи за местните избори, както веднага заговори Мая Манолова, обясниха и други озадачени от възможността да има обединена левица без БСП. Ако тя смятала, че отново ще се яви за кандидат-кмет на София от листата на такова обединение, дълбоко грешала, смятат те.

Причината за дистанцирането на тези ярки социалисти от днешния опит за ляво обединение са думите на Костадин Паскалев, че ако ръководството на БСП не възприеме опита на левите партии с лидери, които са бивши членове на столетницата, тогава въпросното обединение ще стане без БСП. Нито един от изброените по-горе сегашни опоненти на Нинова, запазили членството си в БСП обаче не е съгласен, че подобно обединение може да стане без участието на столетницита.

Още повече, че самата Нинова вчера заяви, че кани отцепниците да се върнат в редиците на червената партия, без обаче да уточни дали да го направят самостоятелно или заедно с членовете на новите си формации. Към това тя добави, че поканата не важи за изключените от БСП. Това се отнася директно към Калоян Паргов и Кирил Добрев, макар те да бяха възстановени в партията от съда. Както и за Георги Първанов и Румен Петков, изключени оп партията преди Нинова да я оглави. Същото важи и за знаковия за Пловдив социалист Георги Гергов.

Според кулоарни слухове на опита за обединителна среща от БСП щял да присъства отговарящия за коалиционната политика на "Позитано" 20 Атанас Зафиров, но съпартийците му горещо се съмняват, че той ще се появи в Зала 7 на НДК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай