Новият път на България- повече жени в политиката?

Посланикът на Кралство Мароко подкрепи нова женска организация

Новият път на България- повече жени в политиката? | StandartNews.com

„Дали участието на повече жени в политиката не е новият път на България, който да и донесе повече просперитет и устойчиво развитие?“ Този бе централният въпрос, който бе дискутиран на събитието „Жените в утрешния ден”, проведено в Българската търговско промишлена палата в София. Инициативата е на неправителствената организация „Повече жени в политиката“ и бе подкрепена от един от най-уважаваните дипломати у нас Посланикът на Кралство Мароко Нейно превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи.

Всъщност тя заедно със съоснователите на младата организация  Евелина Цилева и Габриела Кирова бе един от основните участници в обсъждането посветено на ролята на жените в изграждането на едно по-справедливо и благоденстващо общество не само в България, но и в целия свят.

„Данните от  ЕС сочат, че в България жените все още заемат малка част от ръководните позиции на държавно ниво. Това само по себе си е парадоксално предвид факта, че страната ни от над 30 години се стреми към постигането на тъй желаното демократично и справедливо общество. Вярваме, че жените са липсващият фактор в уравнението. Това е така, защото е очевидна нуждата от лидери, притежаващи решителност, последователност, социална ангажираност, дипломатичност и най-вече чувството за грижовност и  отдаденост,  все качества присъщи на женския пол” заяви г-жа Габриела Кирова.

Другият съосновател на новата организация г-жа Евелина Цилева акцентира на Пекинската декларация и Програмата за устойчиво развитие на ООН, които призовават за пълно и ефективно участие на жените като лидери във всички области на обществения живот.

”Жените може да са онзи ключов фактор в управлението на България, който ще доведе до устойчив подем, мирно развитие и запазване на националната ни идентичност” обобщи емоционално г-жа Цилева.

Всички многобройни лектори и участници в събитието се обединиха около тезата, че в турболентния и опасен свят, в който живеем, жените са тези лидери, които със своята самоотверженост, балансираност и непоколебимост са нужни на България, за да живеем всички ние  по-добре.

Поанта на дискусията бе брилянтната мисъл на желязната лейди Маргарет  Тачър, която гласи „В политиката, ако искаш нещо да бъде казано, потърси мъж. Ако искаш да бъде направено, потърси жена!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай