Обръщение към партиите! Борисов посочи и виновника за кризата /ОБНОВЕНА/

Каза кога ще бъде обявен кабинет и премиер

Обръщение към партиите! Борисов посочи и виновника за кризата /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Започна дългоочакваната официалната извънредна пресконференция на партия ГЕРБ, насрочена минути, след като президентът Румен Радев огласи кога ще връчи първият проучвателен мандат за съставянето на правителство в рамките на 49-тото НС. 

"Поемаме риска, правителство ще има", категоричен беше Борисов. "Ние нашата жертва я правим", каза Бойко Борисов.

"Обръщам се към всички партии - избори през август, без бюджет, е катастрофа, заяви той. Категорично сме решени да направим правителство, каквото и да ни струва това. Слагаме мандата, търсим отговорните партии", добави лидерът на ГЕРБ.

„Ще предложим безспорен премиер. Ще го направим утре в парламента и повярвайте ми, изборът ни е абсолютно за точния момент, верния момент – това, което българите очакват. Те очакват да се сложи ред в хаоса, да заработят еврофондовете и планът за възстановяване, процедурите по Шенген и Еврозоната да тръгнат, очакват правосъдна реформа. След политическия и всякакъв хаос, сега се създаде такъв и в правосъдната система“, каза Бойко Борисов.  

„Мога да внеса още драматизъм, но всички признават, че за тези две години не е имало борба с корупцията и нищо хубаво не се случи. Всичко се провали. България изглежда най-зле от всички държави на Балканите. Нашият премиер ще е човек, който може да изведе икономиката, индустрията в посока, в която всички очакват“, каза той.

„На колегите от ПП и ДБ, дали са политици, експерти, ще трябва да подкрепим хората заедно. Ако това не се случи, разчитаме останалите партии да споделят тази отговорност. Лесно й беше на Нинова да каже „Борисов, от тебе зависи, прави го“. Точно толкова ще й лесно после да каже „заради Борисов е така“. Две години бях оправдание за некадърността на всички и всички се провалиха във всички сфери“, категоричен бе той.

„Слагаме мандата на масата и търсим отговорните партии. Умувахме какви пасиви ще понесем, но който го е страх от мечките, не ходи в гората – концентрира се върху някой град, за да взима обществени поръчки. Парламентът е парламент, за да контролира всички партии. Нямаме изисквания към личностите в този кабинет- дали са партийни или експерти. Важното е да си разбират от работата и дали могат за кратко време да свършат важните неща. Върху това трябва да се постигне конституционно мнозинство“, каза той.

Борисов заяви, че е съгласен с Радев, че партиите са страхливи и безотговорни и мислят само за интереса си и местните избори. 

"Все пак обаче, за да се стигне дотук, вината е негова", категоричен бе той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай