Новият посланик на САЩ със силни думи, как похвали България

Кенет Мертен не пропусна да спомене и темата с върховенството на закона и борбата с корупцията

Новият посланик на САЩ със силни думи, как похвали България | StandartNews.com

България е стратегически партньор и сътрудник на Съединените щати, като двете държави работят ръка за ръка по стратегически въпроси в области като сигурност и енергетика. Това заяви новият посланик на САЩ у нас Кенет Мертен в първото си публично изявление след делегирането му у нас в рамките на бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България.

Двустранният стокообмен между България и САЩ продължава да расте и през изминалата година, а и като цяло се забелязва и нарастване на цялостния износ на България, изтъкна дипломатът. "Бих желал в рамките на мандата си да развия това икономическо партньорство."

Кенет Мертен се спря специално на сектор Енергетика: "Бих искал да похваля направеното от България в сферата на енергетиката в периода, в който трябваше да се адаптира в сложната ситуация на енергийния пазар заради инвазията на Русия в Украйна и използването на газовите доставки като оръжие. България се фокусира върху диверсифицирането на енергийните си източници и постигна особени успехи. България получи и първата си доставка от американски доставчик на втечнен природен газ, като това се случи благодарение на дългосрочното споразумение с Турция."

Освен това - посланикът приветства и решението на предишното 48-о Народно събрание да се развиват ядрените мощности и в конкретика - нови два блока в Козлодуй, използващи американските реактори AP-1000.

От ключово значение за икономическото и социално развитие на България е приемането на еврото, посочи още Мертен, предаде news.bg. "Това ще помогне за по-пълноценната интеграция на България в ЕС. Вече сме казвали, че приемането на еврото е един естествен и логичен процес и би подобрило конкурентоспособността и ще помогне на потребителите, ще се намалят лихвените проценти, ще бъдат по-стабилни и ниски цените."

По традиция представителят на САЩ не пропусна да спомене и темата с върховенството на закона и борбата с корупцията. "Инвеститорите имат интерес към страни, които предлагат равни закони и бързо и справедливо правосъдие. Американската търговска камара е в първите редици в борбата за върховенство на закона и няма как да не ви подкрепя в това. Целта следва да е създаване на по-привлекателна среда за международните инвеститори."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай