Новият кабинет включва на скорост с рали шампиони и авиоинженери

Премиер академик, състезател по борба, разузнавач и психиатър в новия правителствен екип

Новият кабинет включва на скорост с рали шампиони и авиоинженери | StandartNews.com

* Премиер академик, състезател по борба, разузнавач и психиатър в новия правителствен екип

Парламентът избра правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ. За първи път то ще е с премиери на ротация. 9 месеца министър-председател ще е акад. Николай Денков, а следващите 9 - Мария Габриел. 132-ма народни представители гласуваха правителството. Вотът мина с три изненади: 

1. Двама от ДПС гласуваха "за" - лидерът Мустафа Карадайъ и народният представител Делян Пеевски, останалите депутати на Движението не участваха във вота. "Не подкрепяме кабинета като състав, подкрепяме само конституционната реформа", обясни Пеевски.

2. Един депутат от ГЕРБ - Делян Добрев, гласува "Против". 

3. Един народен представител от ПП-ДБ липсваше.Кабинетът мина без въздържали се.

Кой кой е в новия кабинет? "Стандарт" представя биографиите на новите министри и ключовите им послания, с които влизат във властта.

Николай Денков - премиерът академик

Денков взе властта от Донев. Ротационният премиер изненадан от реакцията на  президентството към кабинета - Политика

Роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. Завършва химия и фармация в СУ "Св. Климент Охридски". През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. е професор по физикохимия. Заместник-декан на Факултета по химия и фармация, ръководител на Катедра "Инженерна химия", оглавява и лабораторията "Активни формулировки и материали" към факултета. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. През 2018 г. става член-кореспондент на БАН, а през 2021 г. е избран за  академик в областта на природоматематическите науки. Член на европейската научна академия "Academia Europеa". От 2014 г. до 2016 г. е заместник-министър на образованието и науката.Служебен министър на образованието в кабинета "Герджиков" и в двете служебни правителства на Стефан Янев. Оглавява образователното ведомство и в кабинета "Петков". Депутат в 48-ото и 49-тото НС. В класацията на Станфордския университет в САЩ за 2021 г., в която попадат 73 български учени, акад. Николай Денков е на 727-о място в "Химическа физика". Има 12 патента, включително шест международни и четири чуждестранни. Ръководил е повече от 50 международни проекта, финансирани от чуждестранни фирми. Работил е като водещ учен в изследователските институти на фирмите "Юниливър" (САЩ) и "Rhone-Poluenc" (Франция), гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), гост-професор в Инженерното висше училище по индустриална физика и химия в Париж и в университета в Лил (Франция). Удостоен с редица награди, сред които грамота от Японската агенция за изследвания и развитие (1995), Голямата награда "Питагор" на МОН за 2010 г., на Голямата награда на СУ "Св. Кл. Охридски" за високи научни постижения (2016), на годишната награда "Солвей" за високи научни постижения на Европейското дружество по колоиди и повърхности (2019) и др. Удостоен с орден "Св.св. Кирил и Методий" - огърлие, за заслуги в областта на образованието и науката.

Посланието: "С "Честито-то" вече свършихме, моята благословия е - гърбина да ни е яка".

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

Мария Габриел e кандидат на ГЕРБ за премиер - Труд

Родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев, завършила Езиковата гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил. Има бакалавърска степен по "Български и френски език" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", завършва магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 г. до 2008 г. работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо. От 14 юли 2009 г. е член на Европейския парламент от ГЕРБ в състава на Групата на Европейската народна партия (ЕНП). На 4 юни 2014 г. е избрана за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, който пост заема до 16 юли 2017 г. В ЕП е била член на редица комисии по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, по външни работи, по правата на жените и равенството между половете. На 19 октомври 2012 г. е избрана за заместник-председател на ЕНП - Жени, а през 2019 г. става първи заместник-председател на ЕНП. От 7 юли 2017 г. до 1 декември 2019 г. е еврокомисар за цифровата икономика и общество в ЕК. От 1 декември 2019 г. тя е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Посланието: "България има нужда от редовно правителство с ясна евроатлантическа ориентация и с резултати. Показахме, че с разум, търпение и аргументи можем да постигнем резултат".  

Асен Василев, министър на финансите 

Роден на 9 септември 1977 г. в Хасково, завършил езиковата гимназия в града със "Златаровската награда" за най-добър випускник. Парите от наградата дарява на училищния хор. Завършва "Икономика" в Харвардския университет, след това пак там специализира бизнес администрация и право.От 1999 до 2004 г. работи като консултант в "Монитор Груп" в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Съосновател и президент е на "Евърбред" - компания за ценообразуване на самолетни билети, частично финансирана от "Националния фонд за научни разработки на Сингапур" и от първия инвеститор в Скайп. Съосновател и директор е на "Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност". Преподавател в Програмата за икономически растеж и развитие, филиал към СУ "Св. Климент Охридски".През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев. На 13 декември е избран за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Посланието: "Изтегляме варианта на бюджет и до две седмици ще имаме вариант на нов бюджет с 3 процента дефицит".

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи

Роден на 28 април 1981 г. в Бургас, завършил  Академията на МВР в София и "Право" в Бургаски свободен университет. Постъпва в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел "Икономическа полиция" при РДВР Бургас. От 2009 г. до 2011 г. заема последователно длъжностите разузнавач в сектор "Престъпления в икономиката" и в сектор "Трансгранична организирана престъпност" към отдел БОП - Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП и в отдел "Криминална полиция" към ОДМВР - Бургас. Многократно е награждаван с обявяване на благодарност и писмени похвали от името на Директор на ОДМВР - Бургас, Директор на ГДБОП и Председател на ДАНС. През 2018 г. е назначен за началник на отдел в ГДБОП - МВР.От май 2021 г. е директор на ГДБОП.

Посланието: "Πpaвим cepиoзнo пpecтpyĸтypиpaнe нa oтдeл „Kибepпpecтъпнocт“, ĸoйтo щe бъдe oбocoбeн в caмocтoятeлнa диpeĸция в paмĸитe нa ГДБOΠ в MBP. Tова ще ни даде възможност значително да увеличим щата за борба срещу кибертормоза".

Тодор Тагарев, министър на отбраната

Кой е проф. Тодор Тагарев – министър на отбраната (Биография) - България -  DarikNews.bg

Роден в Стамболийски на 18 април 1960 г. Завършил е Математическа гимназия в Пловдив, ВВВУ "Г. Бенковски" - Долна Митрополия, като инженер с гражданска специалност "Автоматика и телемеханика" и Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н.Е. Жуковски" в Москва. Служил е като инженер по въоръженията в 25 полк на ВВС и преподавател във ВВВУ "Г. Бенковски". Като цивилен е заемал различни длъжности в системата на отбраната. В периода март - май 2013 г. е служебен министър на отбраната. От 1995 г. работи като научен сътрудник в БАН. От 2014 г. е "професор" в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Участвал е в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската агенция по отбрана, в международни изследователски екипи и в програми за консултации по въпроси на управлението на сигурността и отбраната в десетки страни. Негови научни трудове са преведени на 15 езика.

Посланието: "Държим си старото въоръжение само за да не застанем срещу Русия".

Юлиан Попов, министър на околната среда и водите

Кой е Юлиан Попов – министър на околната среда и водите (Биография) -  България - DarikNews.bg

Той е старши съветник на Европейската фондация за климата, председател на Института за ефективност на сградите в Европа и бивш служебен министър на околната среда. Бил е посланик на добра воля на България за политиката в областта на енергетиката и климата и съветник по енергийната сигурност на президента на България. Член на Европейския съвет за външни отношения, на Консултативния съвет на Climate KIC и на други организации, свързани с енергетиката и климата. Един от създателите и настоящ член на Настоятелството на Нов български университет, съосновател на Тунизийското училище за политика. Класиран два пъти от EurActiv за един от 40-те най-влиятелни гласове в областта на европейските енергийни политики. Автор на две книги и съавтор на книгите "Европейската супермрежа" и "Дипломация в областта на енергетиката и климата".

Посланието: "Трябва да свикнем с непредвидимостта в енергийния сектор. Политическият фокус върху отоплението и охлаждането е основен ключ към декарбонизацията".

Румен Радев, министър на енергетиката

Кой е Румен Радев - кандидатът на ГЕРБ и ПП-ДБ за министър на енергетиката?  - Новини от Actualno

Заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Роден е на 4 август 1968 г. в Силистра. Завършил е физика в СУ "Св. Климент Охридски" и "Финанси" в УНСС. Икономически директор на "Холдинг Загора", за който работи от 2000 г.Баща на три деца. 

Посланието: "Антикризисните мерки трябва да удрят по причината за високата инфлация, за да я ограничат. И ако може – да я стопират и върнат".

Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството

СКАНДАЛ: Андрей Цеков в качеството си на заместник-министър на финансите и  ръководител на междуведомствената група, проверяваща АПИ, предлага да се  изплатят 100% от извършените дейности на АМ „Хемус“ на „Главболгарстрой“ АД  в

Роден в София, завършил Първа английска езикова гимназия и Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Специализира Право на ЕС в Университета в Амстердам и Мениджмънт в Станфорд. Притежава 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес и големи корпоративни структури. Преподава строително законодателство и договорно право в УНСС и геодезия и във Висшето строително училище "Любен Каравелов" в София. В периода декември 2021 г. - август 2022 г. заема поста на заместник-министър на финансите.

Посланието: "Големият проблем на държавата е как да въведе в експлоатация незаконно строителство на стойност милиарди и как да го разплати. Единственият правилен път е този на правото".

Кирил Вътев, министър на земеделието и храните

Воден е разговор с Кирил Вътев за министър на земеделието | Agri.BG

Член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на "Тандем В". Завършил е Националната спортна академия с профил "Свободна борба" (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. През 1993 г. Кирил Вътев и брат му основават фирмата "Тандем-В" за производството на месни деликатеси.

Посланието: "Най-доброто би било да се създаде една камара на земеделските производители и преработватели, която да функционира по австрийския модел. Обединението досега не се случи, защото всеки има някакви котерийни интереси и ги пази. Логичното обяснение е прекалено ниското ниво на обществена осъзнатост за заедност. Двата основни процеса – национализация и след това приватизация, създадоха едно фалшиво отношение към собствеността – да заграбя, да прецакам другия, което внася едно дълбоко разделение в обществото". 

Проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката

БТА :: Проф. д-р Галин Цоков е номиниран за министър на образованието и  науката в правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с втория мандат

 

Член на комисията за иновативни училища към МОН и директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към Педагогическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Научните му интереси са в областта на организацията и управлението на образованието, политиките в училищното образование и Е-управлението, училищна администрация и законодателство, организационният мениджмънт и управление на качеството в образованието. Бил е лектор по програма "Еразъм+" в университета UNED, Мадрид, има редица специализации. Член е на Академичния съвет на ПУ, автор на 101 научни публикации, главен редактор на списание "Педагогика".

Посланието: "Без училище не можем, това показа кризисното образование по време на ковида". 

Кръстю Кръстев, министър на културата

Номинираният за министър на културата Кръстю Кръстев: Трябва да уважаваш  труда на другите, за да уважават твоя - Интервю

Роден на 25 ноември 1956 г. в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", работи в Куклен театър-Пазарджик, в Родопски драматичен театър в Смолян, като от 1998 г. е негов директор и главен художествен ръководител. От август 2010 г. е директор на Драматичен театър - Пловдив. По-значимите му роли и спектакли са: "Трамвай Желание", "Дългият път на деня към нощта", "Нора", "Мюзикъл за пет пари" и много други. В Пловдивския театър Кръстев работи с драматурга Александър Секулов. През 2022 г. Кръстю Кръстев получава специалната награда "Пловдив" за изключителен принос.

Посланието: "За мен е страст да помагам на млади хора в театъра. От опита си съм научил едно: театърът са хората, които работят в него. Нищо друго. Да попаднеш в театралното семейство е съдба, в него работят само и единствено хора, за които това е едновременно благословия и проклятие".

 Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията

Богдан Богданов: Ще работим за минимизиране на ефекта от рецесия в Европа

Бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в Университета Уест Честър в САЩ. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Великобритания. Специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност.През 2022 г. е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед на тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Посланието: "Едно от основните неща е да подобрим имиджа на България. Привличане на високотехнологични и иновативни процеси ще създаде желаната висока добавена стойност. За да се случи това обаче, инвеститорите трябва да ни се доверят, а доверието се изгражда с реални примери, последователност и професионално отношение. За да отиват повече компании в слаборазвити райони може да има и директна държавна помощ".

Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа

Има образователни степени и специализации от български и международни университети. Тя е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България. Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. Директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity.Член на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании. Носител на най-високата световна награда за лидерство на JA Worldwide "Soraya Salti" за 2021 г. за приноса ѝ за развитие на обществото чрез икономическо образование и възможности. Отличена и с наградата за жени-лидери на американско посолство в България. Има повече от 20-годишен опит на ръководни позиции в международни организации и компании, сред които председател на глобалния съвет на страните членки на JA Worldwide и старши съветник за висше образование в Европа. 

Посланието: "За да се развива изкуственият интелект, трябва да има естествен интелект".

 Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика

През 1997 г. започва работа в британската благотворителна организация "Европейски детски тръст", година по-късно поема ръководството на два екипа. От 2000 г. е изпълнителен директор на британската организация, а след оттеглянето й става ръководител на неправителствената организация, която наследява всички ресурси от британските си основатели - Фондация "За нашите деца". На 17 март тази година Шалапатова обяви, че трябва да се отдръпне от работата си във фондацията, за да се презареди, като за целта излезе в петмесечен творчески отпуск. През 2018 г. Шалапатова е заместник-председател в междуведомствената работна група за изготвяне на проект на Национална стратегия за детето. Работата по обсъждането и приемането на стратегията спря през 2019 г. след разпореждане на Бойко Борисов. Срещу нея бяха организирани протести с довод, че на социалните работници се дават нови правомощия да отнемат деца. Социалното министерство отхвърли твърденията, като посочи, че са манипулативни внушения.Шалапатова е бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на директорите на мрежа от над 80 неправителствени организации, повлияли на създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето Child Rights Connect в Женева. Магистър по българска и английска филология със специализации във Великобритания, Германия и Унгария. Има защитена докторска степен по социални науки, сертификат по организационно развитие от Международния обучителен и изследователски център INTRAC в Оксфорд, специализации по мениджърски умения и компетенции в България. 

Посланието: "Когато взех решението да отдам живота си на социалната дейност в България, имаше 38 000 деца в домове. Всяко дете заслужава да бъде щастливо и всичко е възможно и в България".

Атанас Славов, министър на правосъдието

Доц. д-р Атанас Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ "Св. Климент Охридски". Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Адвокат в гражданския сектор. Бил е съветник по конституционни въпроси на министъра на правосъдието Христо Иванов (2014 - 2015 г.) и съветник по законодателни въпроси на министъра на вътрешните работи (2016 г.).Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.Автор на монографии, статии и студии.Доц. д-р Атанас Славов е църковен настоятел. Член е на Настоятелството на Института за пряка демокрация, на Българската асоциация по политически науки и на други граждански и професионални организации. Съучредител на Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". Граждански активист и застъпник на идеите за радикална съдебна реформа, гражданско участие и отчетност на институциите. Депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото, 48-ото и 49-ото НС.

Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията

Авиационен инженер, завършил магистърска програма по "Авиационна техника и технологии", "Проектиране на летателни апарати" във ВВВУ "Георги Бенковски", Долна Митрополия. Каузата му е въвеждане на иновативни политики в областта на въздухоплаването и планиране на стратегии за интегриране на устойчиви, безопасни и екологични транспортни решения.Участва в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух у нас. Заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото НС. Роден е на 16 октомври 1976 г. в гр. Твърдица, обл. Сливен. Средно образование: електротехника и електроника. Висше образование и специализации: магистър авиационен (машинен) инженер по авиационна техника и технологии. Инженер по експлоатация и ремонт на летателни апарати. Инженер проектант - индустриални машини и компоненти.От март 2023 г. до момента Гвоздейков работи в Compass Cargo Airlines LTD като главен инженер по поддържането на постоянна летателна годност на самолети Boeing 737 – 800. Преди това ръководи „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД - еднолично акционерно дружество с държавно участие. През 2021 г. е избран за народен представител от Сливен в 47-мо НС. Заместник председател е на комисията по транспорт и съобщения. В периода юли 2008 – август 2013 г. създава и управлява частен бизнес, насочен към проектиране и конструиране на български етнографски къщи, изградени изцяло от дървена конструкция. По Програмата за развитие на селските райони печели безвъзмездно финансиране на стойност 185 000 евро. От юли 1998 до октомври 2011 г. е професионален състезател по автомобилен спорт към ЕВРОКОМ РАЛИ ТИЙМ. Шампион на България за 2003 г. с Пежо 306 S16 в клас автомобили до 2000 куб.см. с един двигателен мост. Носител и на Адриатическата купа за същата година. Персонално участва в създаването на академия за обучение за безопасно и екстремно шофиране „МОТОРСПОРТ АКАДЕМИЯ“. През 2005 г. заедно с екип от свои съмишленици създават "Рали Твърдица", което се организира без прекъсване вече 17 години. 

Проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването

Роден на 25.03.1953 г. в София. Завършва медицина и започва професионалния си път като участъков лекар в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива специалност психиатрия. Работи като консултант психиатър в "Пирогов". През 1997-1999 г. е назначен в Министерство на здравеопазването като началник отдел проекти, а от 1999-2001 заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса, като отговаря за обучението и човешките ресурси. След това започва работа в Националния център по обществено здраве и анализи, където защитава докторска дисертация. През 2014 г. е назначен за директор на НЦОЗА, който управлява до 2022 г. Специализирал е в Белгия, Нидерландия, Дания, Япония, САЩ. Един от възстановителите на Българския лекарски съюз през 1990 г. Понастоящем е професор в Дирекция "Психично здраве и превенция на зависимости" в НЦОЗА.

Посланието: "В момента приоритетите за страната са над политическите пристрастия. Всички, които са против този "неестествен съюз", както твърдят опонентите, не мислят за бъдещето на България".

Зарица Динкова, министър на туризма

Новият министър Зарица Динкова: Ще работя за просперирането на туризма -  Новини от Пловдив

Магистър по дипломация и международни икономически отношения, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид. Била е заместник-министър на външните работи в двете служебни правителства през 2021 г. Главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.Била е и старши експерт в Министерството на земеделието и храните, дирекция „Европейска координация и международни отношения“. Дългогодишен член на ръководството на Зелено движение.

Александър Йоловски, министър на електронното управление

Магистър по политология от СУ "Св. Климент Охридски". Има над 10-годишен опит в планирането, изпълнението, координацията и контрола на дейности, свързани с административната реформа и електронното управление. От февруари до август 2022 г. е заместник-министър на е-управлението в кабинета "Петков". Старши мениджър проекти в Националния системен интегратор "Информационно обслужване" АД. Бил е заместник-председател на Държавна агенция "Електронно управление". От 2011 г. до 2015 г. е началник на отдел в Министерството на финансите и в администрацията на Министерския съвет.

Димитър Илиев, министър на младежта и спорта

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев встъпи в длъжност,

Осемкратен рали шампион на България и единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно състезание в страната - Рали България. Започва своята кариера през 1994 година. През 2013 г. се отказва от спорта и се отдава изцяло на преподавателска дейност. Преподавател в катедра "Технически и ледени спортове" в НСА "Васил Левски", сектор "Автомобилен и мотоциклетен спорт". Експерт е в пътната безопасност. През годините това се превръща в негова кауза. Основател на първата академия по безопасно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 човека. Обича природата и често спортува в планината. Владее английски, немски и италиански език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай