Нова версия за министрите на Радев. Три изненади

Служебният кабинет е на 90% готов

Нова версия за министрите на Радев. Три изненади | StandartNews.com

Нова версия за служебните министри на Румен Радев се появи в публичното пространство днес. В нея има три изненади. Първата е за министър-председател. Все още за най-вероятен служебен премиер се споменава Гълъб Донев, бивш служебен социален министър на Радев. Заедно с него обаче втори ден се въртят имената на топ юристката проф. Емилия Друмева и на декана на правния факултет в СУ проф. Даниел Вълчев.

Втората е свързана с министъра на отбраната. Днес се появи имено на главния секретар на Радев – полк. Димитър Стоянов.

Третата изненада в министерството на земеделието. Досега за поста се въртеше името на бившия служебен зам.-министър Георги Събев, но днес се разбра, че разговори са водени и с Явор Гечев, който също беше зам.-министър.

Като вицепремиер по управлението на европейските средства в кабинета ще се върне Атанас Пеканов.

Очаква се министър на правосъдието и вицепремиер да стане Крум Зарков, а министър на спорта Весела Лечева. Двамата са сред най-активните противници на Корнелия Нинова м БСП.

Няколко имена се въртят за икономиката. На първо място се спряга Даниела Везиева, която заемаше поста във втория служебен кабинет миналата година, след като Кирил Петков влезе в политиката с "Продължаваме промяната". Заедно с нея обаче се споменава и Димитър Данчев, който и в момента е зам.-министър.

Министър на енергетиката вероятно ще е уволненият по времето на кабинета "Петков" бивш директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, който вече беше служебен министър в първото правителство на Радев.

Министър на транспорта вероятно отново ще е Христо Алексиев, който заемаше поста и в предишните служебни правителства.

Министър на туризма пак ще е Стела Балтова, която също беше на този пост в предишни кабинети на Радев.

Като наследник на Бойко Рашков обаче се върти и името на бившия правосъден министър Иван Демерджиев, който по време на кабинета на Кирил Петков за кратко беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи.

За външен министър се обсъждат имената на посланика във Великобритания Марин Райков и бившият дипломат №1 Светлан Стоев.

Едно от спряганите имена за министър на здравеопазването е това на д-р Славейко Джамбазов, който е консултант по здравна политика . За поста имало още двама кандидати - д-р Таня Андреева и д-р Емил Райнов.

За министерството на финансите неофициално се спряга името на предходния служебен финансов министър Валери Белчев.

Социален министър вероятно ще стане Лазар Лазаров, който в момента е зам.-министър. За министър на електронното управление се спряга зам.-председателят на Държавна агенция"Електронно управление" Красимир Симонски.

За министър на културата се споменава доц. Пламен Стоев, който бе зам.-министър при Минеков, а след това стана съветник на Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай