Нова обида към майките на болни деца

Синдикалистка нарече протестиращите майки "лели, вуйни, стринки"

Нова обида към майките на болни деца | StandartNews.com

Нова обида бе изречена публично към майките на болни деца. Изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева нарече протестиращите майки "лели, вуйни, стринки". Скандалното изказване бе направено в Гранитна зала на Министерски съвет по време на обсъждането на Закона за социалните услуги от Тристранката. Заседанието се водеше от социалния министър Бисер Петков, в него участваха социалните партньори. Никой не реагира на думите на Гонева.

Докато хвалеше усилията на социалното министерство за законите, свързани с исканията на хората с увреждания, Ася Гонева се върна на закона за личната помощ, с който профсъюзните дейци от КНСБ не бяха съгласни.

"За съжаление, правителството и народните представители, не визирам вашата персона, г-н министър, като ръководител на министерството, за жалост се довериха не на собствените си експерти, не на професионалните им позиции, като имам предвид институциите като такива, не само МТСП, а повече усилия бяха положени да се съобразят с претенциите на част от протестиращи лели, вуйни, стринки и други заинтересовани среди. В това число беше категорично игнорирано определението за съдържанието на понятието лична помощ на Европейската мрежа за независим живот", заяви синдикалистката, цитирана от Канал 3.

След изказването й Канал 3 я попита  кого е визирала и тя уточни, че има предвид протестиращите, не само майките, но и всички останали, които се присъединиха към тях. Иначе, Гонева отчете, че КНСБ са доволни, че в крайния вариант на законопроекта са намерили място предложенията на синдиката.

Тристранката прие със забележки изготвения от социалното ведомство законопроект за социалните услуги. КТ "Подкрепа" и АИКБ се въздържаха. Против законопроекта бяха от Българската стопанска камара. Всички останали членове на съвета бяха "за".

Право на социални услуги вече ще имат всички хора, които се нуждаят от подкрепа, а не само уязвимите групи, изтъкна Бисер Петков. Чрез картографиране ще стане ясно във всяка община хората от какъв тип социални услуги имат нужда.
Планира се достъпът до услугите да бъде облекчен, като за първи път се създава законов ред за асистентска подкрепа за пенсионери, които не могат да се обслужват. От подобна грижа ще се ползват и хората с увреждания, ако обаче не са получавали такава по друг закон. Създава се Агенция за контрола на качеството на социалните услуги, която ще издава лицензи на доставчиците им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай