Нова червена линия! Инфарктен съвет на коалицията за бюджета

Защо хвърчат нови искри във властта

Нова червена линия! Инфарктен съвет на коалицията за бюджета | StandartNews.com

След като премиерът Кирил Петков се произнесе днес, че няма да даваме оръжие на Украйна и че българската позиция за Северна Македония няма да се променя, червените линии в управляващата партия би трябвало да бъдат загърбени. Уви, веднага се появи нова - актуализацията на бюджета.

Експертният съвет на управляващите днес приключи без обща позиция. Напрежението расте часове преди разчетите на хазната да влязат в Министерски съвет в сряда, а след това и в парламента.

Новият бюджет ще е тема на спешен Съвет на коалицията утре вечер. На него ИНТ влизат с ясна позиция за реформи. Демократична България настоява държавата да поеме 50% от картите за градски транспорт и да финансира строежа на 16 детски градини в София, което ще струва 58 млн. лв., БСП иска увеличаване на минималната работна заплата на 800 лв. "Продължаваме промяната" пък не отстъпва от разчетите такива, каквито ги е предложил Асен Василев.

Днешният експертен съвет се проведе точно преди заседанието на Тристранката. Според плановете още тази седмица Бюджетната комисия в парламента трябва да обсъди актуализацията на първо четене, за да може разчетите да са в пленарна зала идната седмица. Целта е бюджетът да е приет до 27 юни, за да може социалните плащания да бъдат възможни от 1 юли.

Председателят на Бюджетната комисия в НС Любомир Каримански от "Има такъв народ" заяви, че партията му ще настоява за реформи. Посочи за пример пенсионноосигурителния модел, който според него трябва да се запази до планираното за октомври преизчисление на пенсиите, "за да не стане по-лошо". "В края на годината трябва да бъде вкаран бюджетът за 2023 г. и силно се надявам тогава да има реформи", коментира Каримански, който наскоро поиска мерките, които коалицията обяви, да са диференцирани и насочени към най-уязвимите групи.

Депутатът посочи, че предложенията ще бъдат обсъдени най-вероятно между първо и второ четене, макар че коалиционните партньори имаха желание да избегнат това.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев обяви, че "Продължаваме промяната" няма предложения за актуализацията, и увери, че компенсациите за бизнеса заради високите цени на електроенергията ще бъдат заложени в измененията на Закона за енергетиката.

"Искам да уверя бизнеса, че държавата твърдо седи зад тях и че компенсациите ще продължат. Това, че те не са част от бюджета, не означава, че няма да има компенсации, тъкмо обратното", заяви Сабрутев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай