Понеделник,

Нов блокаж след изборите. Прогнозата на политици

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС, архив -
3610
Нов блокаж след изборите. Прогнозата на политици
A
A
A

Дори и след тези предсрочни избори пак ще остане ситуацията, в която трудно се постигат политически мнозинства. Това е очакването на Михаил Миков, бивш председател на БСП.

Той, Мирослав Севлиевски и Емил Димитров-Ревизоро коментираха пред Нова телевизия предстоящия вот и очакванията от него.

„Няма политическо състезание, състезанието е персонално, на персонални атаки. Това не е отсега а от доста време. Това доведе до ситуации, в които еднородови политически формации не могат да намерят общ език – ДБ и ГЕРБ, ПП и ГЕРБ. Оттам насетне идват всичките проблеми”, коментира Миков.

Според него би било неестествено да се обединяват партии на основание "стари партии".

„Като не могат да се комбинират, отива се пак на избори. Конституцията е така. Нищо фатално няма в това, че има служебен кабинет. Има и парламентарен контрол. Много партии се опитват да се идентифицират чрез атаки към президента, че той взима властта. Такава е Конституцията”, коментира Миков.

„Ако продължат тенденциите и това, което очакват социолозите, като че ли в дясно ще се постигне нещо възможно за мнозинство. В дясното слагам ГЕРБ, ДБ, ПП”, каза Миков.

Според Мирослав Севлиевски по-важно е каква държава искаме. „Надявам се хората в предизборната кампания да разкажат какво искат да се случи. Това, което се случи дотук, не дава основание да бъда оптимист. Но трябва да си дадем сметка, че има голямо разместване в обществото през последните години. Влезе ново поколение в политиката, а старото няма да стане от стола лесно”, каза Севлиевски.

„Аз съм оптимист. Ще трябва да се намери начин как онези, които не искат България да остане в Европа, да не бъдат поругани. Но трябва да им обясним, че е лудост сега да говорим за безсмислени неща и да губим обществена енергия. Да говорим срещу еврото, да говорим за напускане на НАТО, което означава връщане на военната служба – на тези хора трябва благо да им обясним, че това е безсмислено”, заяви Севлиевски.

„За мен е ясно кой ще бъде първи, втори, трети. Ясно е, че първият няма да има достатъчно гласове, за да направи сам правителство”, каза Емил Димитров-Ревизоро. „Големият проблем ще е с кризата на доверието”, смята той. „Първият няма да има достатъчно гласове, следователно трябва да има булка с някакъв чеиз. Ако вие ми кажете, че ще ме изберете, но предварително знам, че може да направите компромис с тези и тези, но аз го знам предварително, тогова ще съм информиран и мога да дам гласа си”, коментира Емил Димитров.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com