Нинова: Бюджет 2014 е най-социалният от 10 години

Нинова:  Бюджет 2014 е най-социалният от 10 години | StandartNews.com

София. "Бюджетът за следващата година е най-социалният за последното десетилетие", заяви Корнелия Нинова от БСП в студиото на БНТ. "След четири години на замразяване на всички тези социални плащания - и майчинство, и хората с увреждания, и енергийни помощи, всичко това в момента се размразява", каза тя.

Според председателя на социалната комисия в парламента, размразяването ще бъде усетено от 3 милиона души. Нинова призна, че на всеки се пада по малка сума, но като цяло става въпрос за 12 милиарда лева. "Иска ни се да е повече, но в ситуацията, в която сме - все още в криза, това е максималното", каза тя.

Според Корнелия Нинова заложените повече приходи в размер на 1 милиард и 400 милиона лева са възможни. "Напрегнатият бюджет в приходната част означава напрегната работа на приходните агенции", посочи депутатът.

Нинова призна, че остава неизпълнено предизборното обещание за нови 250 хиляди работни места. В тази насока през тази година е приет пакетът закони относно младежката безработица, с които държавата поема осигуровките на над 70 000 млади хора до 29-годишна възраст, когато започнат на първото си работно място плюс плащане на заплата на наставник, който да ги обучава. В Националния план за заетост са предвидени за 2014 г. 73 милиона лева за разкриване на нови работни места.

Според Нинова, не по-малко важно е да се създадат условия за бизнеса да работи и да разкрива работни места. "При срещите ни с бизнеса те казват: ако изпълните три наши условия, ви уверяваме, че ние сами ще открием 250 хиляди работни места, без държавата да прави това с държавни средства", каза тя и посочи условията на бизнеса - държавата да си плаща редовно поръчките и да връща ДДС, държавата да помогне с по-лесни кредити и да бъдат намалени регистрационните и лицензионни режими. През 2014 г. е предвидено държавната Банка за развитие да се капитализира с 1 милиард лева и от там фирмите да получават кредити с по-ниски и поносими лихви, посочи Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай