Нинова за Жан: Нека опита, но защо сега?

Не приемам изказвания на наши кандидати за депутати - или съм водач, или няма да участвам, каза лидерът на БСП

Нинова за Жан: Нека опита, но защо сега? | StandartNews.com

Председателят на БСП Корнелия Нинова не се притеснява от Жан Виденов, който ще участва на предстоящите парламентарни избори. Това заяви самата тя в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

„Нека опита. Въпросът е защо сега се появи и защо преди избори. За мен има една въпросителна дали не е, за да се къса БСП. Да правят каквото са решили, ще се видим на състезанието на 11 юли“, коментира тя.

Относно реденето на листи Нинова посочи, че дали един ще води листата или ще е втори, е въпрос на лично его и на разбиране за правене на политика. „Не приемам изказвания на наши кандидати за депутати - или съм водач, или няма да участвам. Това изразява личен интерес да си в политиката, а не правенето на политика. Няма стратегия в това, че съм водач във Варна. Има желание да подобрим резултата във Варна. Не съобразявам това къде ние да сме водачи спрямо нашите опоненти. На предишните избори и сега първи си обявихме водачите, по-скоро те след това се съобразяват с нас“, посочи председателят на БСП.

На въпрос дали е възможно Бойко Борисов да се върне на бял кон, Нинова коментира: „Изглежда ми все по-малко вероятно, но нека не го подценяваме. ГЕРБ все още има мрежата в страната от кметове, от техни назначения в регионалния служби, може би бизнеси, които биха им осигурили корпоративен вот. Да не се отпускаме. ГЕРБ повече няма да може да управлява. Но да не подценяваме ситуацията“, каза тя.

По думите ѝ лявоцентристката коалиция ще предложи сериозна алтернатива, която се налага и от развитието на обществените настроения, както и COVID кризата, а и последвалата икономическа и социална криза. Сред най-сериозните проблеми на страната Нинова открои бедността. „Кризата задълбочи това, увеличи неравенството. Една голяма лява коалиция може да доведе до решаването на този въпрос. Други проблеми, включително и в резултат на кризата – загуба на работни места, понижаване на доходите. От 1 юли ни очаква увеличение на ток, парно, водата се увеличи. Инфлацията расте. Това означава оскъпяване на живота“, добави тя.

Нинова каза още, че една част от твърдото ядро на БСП не е гласувало. „Възрастните не излязоха заради страх от COVID-19. Време е вече да се избира не толкова с емоция, а с разум. Тряба да се гледат политики и програми. Вече е въпрос на можене, а не на искане на промяна. Да се избере този , който може да я направи, да се види кой какво е правил в последните години. Претендираме, че много последователно и принципно правихме това. Слави Трифонов го нямаше през годините, когато се борихме с ГЕРБ, понесохме много удари. „Демократична България“ не бяха толкова активни. „Изправи се! Мутри вън!“ също ги нямаше““, подчерта тя.

Нинова посочи, че в следващия парламент без БСП не може да се направи коалиция. "Ако партиите на промяната искаме това, без БСП не може да стане. Задължително ми се струва думите промяна и стабилност да вървят една до друга. Бих казала - промяна, която да доведе до стабилност. Промяната не трябва да води до хаос и напрежение“, категорична е тя.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай