Вторник,

Нинова: Усилията са и за правителство, и за бюджета

От: Агенция Стандарт -
Нинова: Усилията са и за правителство, и за бюджета
A
A
A

"Сигурни сме, че разбирате сложността на ситуацията, в която се намира държавата, може би и по-добре от нас, защото сте реални икономически субекти, които осигуряват сериозен принос в БВП и работни места. Както знаете президентът ни връчи третия мандат. Правим опит да внесем разум и да проведем спокойни разговори за съставянето на кабинет. Сами знаете, че идва криза след криза - и ковид кризата, която ще се отрази на икономиката и социалната сфера, и ръст на цени, и инфлация, която вече изяжда доходите. Планът за възстановяване и устойчивост ни предстои, както и икономически и социални мерки за вас и за домакинствата. Задава се мигрантска криза. Това са сериозни аргументи да искаме стабилност и спокойствие в държавата и полагаме усилия за този трети мандат."

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на срещата с представители на Конфедерацията на българския туристически бизнес и Алианса на туристическата индустрия в България, предаде БНТ.

„Ако обаче не стигнем до съгласие, бихме искали поне да осигурим на икономиката, на домакинствата, на здравната система средства чрез актуализацията на бюджета за тази година. В тази ситуация има риск, има и майсторлък. Рискът е всяка партия в парламента да си внесе свои собствени предложения на вълната на популизъм и на предизборна ситуация. Тогава ще стане едно наддаване и никой няма да може да събере мнозинство по никоя от мерките, и ще оставим държавата в безизходица. Затова усилията са ни двойни - и за правителство, и за постигане на разбирателство за актуализацията на бюджета между първо и второ четене”, посочи Нинова.

Нинова информира представителите на туристическия бранш, че в разговорите с другите три партии БСП ще предложи да се съкратят сроковете между първо и второ четене, както и постигане на съгласие по минимум пакет, който да включва разумни мерки с осигурено финансиране, които засягат повече хора и фирми.

„Ще проведем поредица от срещи с браншови организации, със съюзи, работодатели, синдикати, земеделци, лекари, за да се опитаме в разговор с вас да изчистим този минимум пакет, който трябва да решим през следващите две седмици. Решихме, че е по-добре да проведем разговор с хората, които познават бранша и ситуацията и да видим заедно с вас какво разумно можем да решим. Нека говорим за конкретни и възможни неща, които можем да свършим до две седмици и които могат да гарантират посрещането на кризите, облекчаването на възможността да работите, да има работни места за хората и да си получават заплатите ”, добави лидерът на БСП.

Представителите на туристическия бранш благодариха на „БСП за България” за провеждането на срещата и изразиха готовност в следващите две седмици да се включат в работни срещи с конкретни предложения за мерки в помощ на бизнеса и бранша.

„Отговорният бизнес в България ще е абсолютно разочарован, ако не се състави правителство”, заявиха от Националният борд по туризъм. Те изразиха своето разочарование, че в актуализацията на бюджета на служебното правителство не присъстват конкретни мерки за туризма с изключение на мярката 60 на 40.

Присъстващите на срещата се обединиха около това, че мярката 60 на 40 е изключително важна за бизнеса, но при затваряне съотношението трябва да бъде преформатирано на 80 на 20 или 80 на 0. Те предупредиха, че ще е нужно да има и обезщетение, което да покрива процент от оборота при спад.

От бранша призоваха за равнопоставеност на ограниченията за туристическите бизнеси и за другите бизнеси, както и да не се затварят бизнеси безпринципно и със заповед „от днес за утре”.

Сред другите искания на бранша са в актуализацията да се включат средства за PCR тестове, стимули за привличане на туристи с наближаването на зимния сезон, ваучери за туризъм и ставката от 9% ДДС да се запази безсрочно.

На срещата бе повдигнат и въпросът, че екскурзоводите, част от които са самоосигуряващи се, вече година и половина не работят и очакват да получат безвъзмездна помощ, тъй като помощта, която са получили до момента е недостатъчна.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички