Нинова скочи на Василев. Драма с плана за еврото

Министрите на БСП и на ИТН гласуваха против

Нинова скочи на Василев. Драма с плана за еврото | StandartNews.com

Нова драма се задава във властта въпреки помирителния коалиционен съвет снощи, който бе представен от говорителката на кабинета Лена Бориславова с думите: "Това беше един от най-приятните и ползотворни коалиционни съвети, които сме имали".

Министрите на БСП гласуваха против приемането на Национален план за въвеждане на еврото. Те се позовават на споразумението за съставяне на правителство. В него е записано, че решението ще се вземе след изготвяне на анализ от БНБ за ефектите. Такъв анализ все още не е изготвен, стана ясно след извънредното заседание на правителството. То прие плана за еврото отново прескачайки парламента. Когато това става за първи път, ИТН изразиха възмущението си с декларация от трибуната на НС.

"Този анализ ни е необходим, за да преценим последиците за доходите на българите, бедността и неравенствата, както и за ефекта върху икономиката и цените", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката.

“Още с приемането на България за член на ЕС е ясно, че ще приемем еврото. Кога да стане това, зависи от нас. Трябва да вземем информирано и разумно решение, а днешното не е такова", заключи тя.

Срещу Плана за въвеждане на еврото са гласували 8 министри - четирима от БСП и четирима от ИНТ. "За" са били 10.

Вижте плана за еврото ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай