Нинова призна, загрява за кабинет. Условията

Даде подробности за отношенията с ПП

Нинова призна, загрява за кабинет. Условията | StandartNews.com

Корнелия Нинова вече загрява за кабинет. Правителство с третия мандат би било кризисно, но трябва да се направи опит, каза соцлидерът в студиото на Нова тв. Тя коментира възможността за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат и показа, че иска да го получи.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова прегърна Лена, настъпи Радев

БСП не гласува „за” декларацията на „Продължаваме Промяната”, защото между декларираните от ПП думи и действията им е имало противоречия, посочи Нинова.

„В документа предварително бяха заложени въпроси или теми, които те също така предварително знаеха, че няма как да подкрепим”, допълни Нинова като уточни, че едно от тях е изпращането на военна помощ за Украйна. Тя все пак остава оптимист, че редовен кабинет ще има, но подчертава, че той трябва да има срок.

Според председателя БСП страната ни няма да успее да влезе в еврозоната на 1-ви януари 2024 г., без това да предизвика сътресения. „Ние искаме това да се направи разумно, бавно и с аргументи. Икономиката да не се срине и хората да не обеднеят още повече - това са нашите резерви по отношение на еврозоната”, каза още Нинова.

Тя коментира и работата на служебното правителство. Според нея не може служебният кабинет да поема дългосрочни ангажименти. „Тяхната работа е да правят избори, а не политики и то такава агресивна военщина”, подчерта Нинова. По думите ѝ войната трябва да бъде решена с дипломация. 

Според бившия вицепремиер и икономически министър в кабинета "Кирил Петков" президентът е превърнал в навик това да дава оценка на политически партии и на парламента. „Постоянните нападки срещу партиите и парламента наливат масло в огъня на рушене на българската демокрация, на парламентарната република, на институциите”, категорична е Нинова. Тя подчерта, че президентската институция не стои встрани от случващото се.

Лидерът на БСП посочи, че ако получат папката с мандата, ще разговарят с всички парти.

„Не само на БСП няколко пъти е даван и няколко пъти е провален мандатът. Постоянните нападки срещу партиите и срещу парламента наливат масло в огъня. да кажеш, че политическата класа се е провалила, значи и президентската институция се е провалила, още повече, че президентът управлява в последната година. Не смятам, че са необходими още консултации. Няма какво повече да си кажем. Оттук нататък трябва ние помежду си да седнем и да разговаряме, няма нужда да губим повече време“, коментира Нинова.

Според нея бъдещият кабинет трябва да има срок и задачи. На въпрос дали да е от експерти или политици, тя не даде конкретен отговор. Нинова посочи, че предстои да стане ясно това, тъй като ситуацията е много динамична.

Лидерът на БСП бе категорична, че в никакъв случай няма да отстъпи по въпроса за войната в Украйна.

Оптимист съм, че ще има правителство. Трябва да имаме вяра и оптимизъм. Тръгнем ли с предубеждения, няма да направим нищо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай