Нинова пита Борисов: Кога ще съдите себе си?

Когато вие осъдите себе си за "Техноимпекс", тогава питайте Бойко Борисов кога ще съди себе си, отговарят депутати от ГЕРБ...

Нинова пита Борисов: Кога ще съдите себе си? | StandartNews.com

Парламентът прие Годишния доклад на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България за 2017 г.

За този период постановените решения по дела срещу България са 65, от които 31 са осъдителните решения, 2 допълнителни решения по въпроса за обезщетенията, 6 оправдателни решения по същество, 14 решения, с които съдът е отхвърлил жалбите като недопустими, и 12 решения, с които жалбите се заличават от списъка на делата. По критерий брой висящи жалби пред ЕПСЧ за 2017 г. България отново се нарежда на 15-о място с 623 жалби.

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов посочи, че в доклада се съдържат констатации за много важни положителни тенденции в работата на ЕПСЧ по български дела. Жалбите намаляват с високи темпове, отбеляза той. Проданов каза, че поне в някои обществени сегменти са създадени ефективни вътрешноправни механизми за защита. 15-то място е нелошо място, предвид че пред нас са държави с утвърдена демократична традиция, посочи той. Проданов коментира, че предстоят избори и днес е станал свидетел в парламента на един чисто политически договор върху един документ, който има юридически характер и точно определени рамки. Чух първо една забележителна историческа лекция, след това - една програма за строителството на съвършена България, отбеляза той.

В хода на дискусията по доклада лидерът на БСП Корнелия Нинова призова правителството да изпълни закона и да заведе регресни искове срещу политици, заради които България е осъдена в Страсбург.

Тя се обърна към премиера Бойко Борисов с въпрос кога ще заведе дело срещу себе си, защото заради него страната ни е била осъдена по едно дело за 55 хиляди евро. Кога ще изпълните закона и ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за шест дела, по които сме осъдени за 120 хиляди евро, попита още тя. "Интересно ще е - Борисов срещу Цветанов, но в името на народа", коментира Нинова.

"Когато вие осъдите себе си за "Техноимпекс", тогава питайте Бойко Борисов кога ще съди себе си. Когато ние осъдите Румен Овчаров за "Белене" и за "процедурата", която тогава произведе, тогава питайте кога Борисов ще съди Цветанов", отговори й Данаил Кирилов от ГЕРБ.

От левицата заявиха, че няма да подкрепят доклада за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека, защото от него няма да има последствия. Според Крум Зарков /"БСП за България"/ за това не са виновни авторите му, а управляващото мнозинство. Много от решенията на ЕПСЧ се повтарят систематично и трябва да се вземат мерки, коментира той. Зарков обаче отбеляза, че по-рано днес мнозинството е отхвърлило предложените от БСП мерки в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, така че хората да могат да се възползват от правосъдие в собствената си страна и да не прибягват до международно. 

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов /ГЕРБ/ коментира, че проблемът на законопроекта е бил, че той е "една гола декларация без процедура" и дори привидно няма да изпълни съответните решения на Европейския съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай