Нинова отваря кесията. Големи обещания

Преговаря с коалицията за по-голяма пряка помощ на българската икономика

Нинова отваря кесията. Големи обещания | StandartNews.com

Големи обещания за финансови помощи даде вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Има достатъчно възможности и до сега за използване на финансови инструменти, които не са били употребявани от българската икономика и предприятия. Ето защо добавянето на нови инструменти няма да помогне толкова. Настояваме за увеличаване на процента на пряка помощ на българската икономика и индустрия, заяви Нинова. И допълни: "Това ще бъде в помощ на предприятията, които в този момент трябва да се възстановят след кризите, да могат да заплащат на служителите си и да модернизират предприятията си".

Нинова се срещна днес с работодатели и синдикати по повод Плана за възстановяване.

"На пазара има кредитен ресурс за дялови инвестиции, публичен и частен, български и международен, над 4,5 млрд., а вече трета година няма нито лев за пряка подкрепа за иновации инвестиции", каза председателят на АИКБ Васил Велев. От друга страна българските компании в резултат на насложилите се кризи - в енергетиката и коронавируса, тяхната ликвидност и кредитоспособност е допълнително влошена. Затова предоставихме статистика от БНБ - от 2014 г. кредитите на предприятията се е увеличил с 3%, а потребителските - над 30%. На пазара има достатъчно възможности, но не се кандидатства за тях, посочи още Велев.

"Ние предложихме и второ решение. Процедурите по пряка подкрепа за ивнестиции в предприятията да започнат незабавно, независимо че не е приет още Плана за възстановяване и развитие. Може да сключваме договори и да се подготвим и преди да дойдат средствата. Нищо не рискува страната, ако започне изпълнението на Плана на възстановяване в подготвителната му част, нищо, че не е одобрен", коментира още Велев.

"Тези предложения ще обсъдим с коалиционните партньори, защото представляват промяна в досегашните намерения по отношение на финансовите инструменти на пряка помощ. Изводът на бизнеса и синдикати е, че не могат повече да поемат кредити, защото са свръхзадлъжняли, същевременно няма растеж, затова е необходимо повече пряка помощ", посочи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай