Нинова извънредно, приеха дългоочакван закон

По думите ѝ с него се решава въпросът с многогодишния тормоз и натиск върху стотици потребители

Нинова извънредно, приеха дългоочакван закон | StandartNews.com

Колекторските фирми вече няма да могат да начисляват такси и комисионни. Това става възможно след приетия от МС закон, обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

"МС прие дългоочаквания закон за колекторските фирми. Вярваме, че с него решаваме дълго отлаган проблем и въпроса с многогодишния тормоз върху стотици потребители. Още днес той ще тръгне към Народното събрание. Вярвам, че ще бъде приет там, защото предварително е консултиран с четирите партии от управляващото мнозинство, както и с множество потребителски организации. Имаше много сериозно обществено обсъждане", каза още тя. 

Със Законопроекта се цели да се постигне изсветляване на работата на колекторските фирми и реален баланс между възможностите на кредиторите за търсене на задължения по законен, регулиран начин, така че да гарантират прозрачна и добросъвестна работа и категорична защита на човешките права и достойнство на потребителите.

Към настоящия момент няма защита на правата на потребителите в областта на събиране на вземания по просрочени потребителски договори, а съществуващите общи правила за защита на потребителите са неприложими, отбелязват от Министерския съвет. Приемането на единни правила за дейността на дружествата за събиране на вземания ще осигури високо ниво на защита на потребителите и ще повиши тяхното доверие в сектора.

Нинова изброи и някои основни неща от приетия от МС закон. „Фирмите, които ще изпълняват тази дейност, вече ще подлежат на регистрация. Ще трябва да имат капитал от 500 000 лева, както и застраховка "Професионална отговорност". В ръководството им трябва да има неосъждани лица или такива, срещу които не се водят дела. Те са длъжни, преди да пристъпят към каквито и да е действия, да уведомят длъжника и да го поканят да изпълни доброволно задължението си”, посочи тя.

Длъжникът ще има право да оспори търсенето. "Задължени са да не звънят и да не упражняват натиск върху хората от 8 до 19 часа и в почивни и празнични дни. Колекторите нямат право да искат по-голяма сума от първоначалното задължение - т.е. да начисляват такси и комисионни, с което един дълг от 50 лв. става 500 лв. Могат да събират само основното задължение и единствено лихвите за забави, които са законната лихва", уточни министърът на икономиката.

Законът предвижда сериозни санкции и глоби при неизпълнение на задълженията. Глобата за физически лица ще бъде от 5 000 до 15 000 лв., а за юридически и еднолични търговци - от 10 000 до 50 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай