Нинова гневна заради папките за Борисов. Хвърли бомба за Радев

Социлидерът пак захапа президента

Нинова гневна заради папките за Борисов. Хвърли бомба за Радев | StandartNews.com

Корнелия Нинова не успяла да прочете документите по казуса „Барселонагейт” в деловодството на парламента. Причината тя и Георги Свиленски да не се доберат до документите, е че преди тях заявка да ги видят имало от Гроздан Караджов, Владислав Панев, Тошко Йорданов. Това разказа лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Офанзива” на NOVA NEWS.

„Ние с Георги (Свиленски) не сме видели нищо, освен постановлението, което аз видях. Не успяхме да четем, защото колегите ни бяха изпреварили.

Хубаво е Борисов да си даде сам имунитета. Твърди, че е невинен, ако е така – да го докаже в справедлив процес. Той твърди, че това (обвинение) е бухалка на главния прокурор. Присъди прокурорът не издава, ако Борисов е спокоен за това, че е невинен, прокурорът внася доказателствата, той си обявява защитата, съдът преценява дали е да, или не”, каза Нинова.

Нинова показа папка с 11 сигнала то 2018 г. срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Нашата битка е последователна, вече 5-6 г. Сега виждаме, че новосформираното мнозинство се опитва отново да няма справедливост и правосъдие. Те се опитват да създадат една комисия, която 5-6 месеца да протака случая”, обясни лидерът на БСП по повод изтеклите записи от заседание на ПП преди съставянето на кабинета „Денков-Габриел”.

„Има текст в закона, според който при поискан имунитет човекът трябва да си даде имунитета до 5 дни или парламентът да задвижи процедурата. Не можем да мълчим и да ставаме участници в тази коалиция на омертата”, каза Нинова.

По думите й президентът Румен Радев създава партия, с която задкулисно да участва на предстоящите местни избори.

Тя отказа да коментира проектите за конституционни промени. Според нея е нужен нов обществен договор. „Виждате в какво състояние е държавата. Имаме нужда от нов обществен разговор и национална цел. Не съм сигурна, че промяната в Конституцията цели това”, обясни лидерът на БСП.

„Това, което гледахме и слушахме във ВСС е позор за правото”, каза тя и обобщи, че „шест души издигат кандидатурата на Иван Гешев, след това внасят искане за оставката му, после оттеглят това искане. Очевидно това не са хора със собствено мнение и не са собствено мислещи лица. Целият разговор беше изключително принизен”, обясни тя.

"Да бъде отстранен главен прокурор за думите „политически боклук” е пресилено. Ако е така, половината парламент трябва да е отстранен от работа,”, заяви партийният лидер. Тя каза, че е възможно и законно президентът да върне евентуално решение за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Президентът може да реши да изчака решението на Конституционния съд, допълни тя.

„Започнаха да се взимат решения с плаващи мнозинства, което е опасно”, допълни Корнелия Нинова по повод дейността в парламента. Запитана защо е нарекла президента Румен Радев „баща на хаоса”, тя обобщи, че президентът е създал политическия проект „Продължаваме промяната”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай