Сряда,

Нинова: Държавата си връща ролята в помощ на гражданите

От: Агенция Стандарт -
180
Нинова: Държавата си връща ролята в помощ на гражданите
A
A
A

Държавата си връща ролята в помощ на гражданите. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дебата по Закона за държавния бюджет,съобщи БГНЕС.

Изказването на Нинова бе провокирано от думи на Рамадан Аталай по Закона за държавния бюджет, свързани с дървата и пелетите.

"Въпросът, който се поставя за ползването на дърва и пелети е изключително сериозен поради простия факт, че над 1 млн. и 500 хил. семейства ползват дърва за огрев. Не само, че сме забелязали, че това е проблем в малките населени места и че гледаме изцяло на България, не само на София и на големите градове, но предприехме и конкретни мерки, които виждам, че се оспорват с абсолютно несериозни аргументи", заяви Нинова.

"Конкретните мерки са държавните горски стопанства да добиват сами дървесина и да я продават на себестойност, на която са я придобили. Целта, която си поставяме е да падне цената. От там нататък какво последва? Оспорване едва ли не се връщат стари режими, стари практики. Искам да припомня - държавната, общинската и частната собственост са равнопоставени в българската Конституция. Така, както частните собственици на гори могат да секат и да продават, така, както общините могат да секат общински гори и да продават, така и държавата най-накрая ще си влезе в ролята и ще може и започна да сече в държавната гора и да продава директно на гражданите", каза още  министър на икономиката и индустрията.

"Чувам безумни приказки, че това било политическа намеса, че една партия искала да овладее горите, доставката на дърва до гражданите и да ги използва за политически цели. Точно обратното. Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии в гората, да секат безнаказано и безконтролно и не по лесотехническите одобрени планове, да крадат повече от това, кето им е позволено да секат и да го продават, за да трупат лични печалби", заяви още Нинова.

Вицепремиерът подчерта, че от тук нататък държавата си връща ролята в помощ на своите граждани. "Всичко в рамките на закона и по принципа на справедливата и правилна пазарна конкуренция", каза още тя.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев също направи коментар по темата с дървесината.

"Никога не е добре контролът и изпълнението да са в една и съща агенция. Не може този, който контролира и този, който изпълнява да имат един и същи шеф. Точно затова трябва да има разделение между изпълнението и контрола. Що се отнася до това дали списъците от хора, които имат нужда от дърва за огрев, са избирателни, ПП нямаме нито един кмет, така че избирателни списъци не правим, особено пък на хора в нужда от дърва за огрев", заяви Асен Василев.

Министърът на земеделието Иван Иванов също взе думата по темата.

"Контролът и изпълнението трябва да бъдат в различни ръце. Трябва да се свиква с този модел на работа, защото сме свидетели на изкривяването през годините, което съществуваше. Защо кметовете издават списъци? Такъв е законът. Така е разписан", каза още Иванов. Според него кметовете си позволяват да дават списъци, в които липсват хора или има добавени други. Той посочи, че тези списъци трябва да бъдат конкретизирани, за да няма пропуснати или някои да взимат повече.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че хората вече не могат да си платят дървата и пелетите.

"Явно, че от народните представители няма реплика, но възбудихме интереса на вицепремиерите и на министъра на земеделието. Аз не разбирам от дърводобив, имаме достатъчно експерти по земеделие. Явно съм улучил онова, което е болезнено. Кое е болезненото? Болезненото е, че аз ви предлагам да дадем 50 млн. на онези, които дотук нямат възможност да си платят дървата и пелететите. Какво ще направите? Ще вземете горите да се секат от държавата. Махате контрола от държавата. Къде отива контрола - в МС. Цялата дейност пак остава в правителството", каза още Аталай.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички