Николов: Парите от Булгаргаз са си пари на бизнеса

72 млн. са парите за топлофикациите и около 56 млн. - за бизнеса от 31 декември 2019 г.

Николов: Парите от Булгаргаз са си пари на бизнеса | StandartNews.com

Газовата компания "Булгаргаз" трябва да намери решение как да върне надвзетите 45 млн. лева на бизнеса, които фирмите са платили на свободния пазар за природен газ. Това решиха вчера народните представители, след като приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката.

Те се наложиха, след като „Газпром” се съгласи да върне 150 млн. лв., които са надвзети от авансови плащания. Именно част от тази сума са 45-те млн. на индустрията. Като причина това да не се случи до момента беше посочен законът, според който подобно действие ще бъде в противоречие с Европейското законодателство и България е заплашена от санкции.

„Сумите, които трябва да се възстановят, са приблизително 22 800 000 за крайни снабдители, т.е. газоразпределителните дружества. Около 72 млн. са парите за топлофикациите и около 56 млн. - за бизнеса от 31 декември 2019 г. Общо сумата, която обхваща този закон е, около 154 млн.“. Това заяви председателят на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов пред Нова телевизия.

"Средно около 2 месеца, след като законът влезе в сила и след изчисления на КЕВР по веригата, всеки потребител трябва да получи парите, които му се дължат. Той трябва да е предварително известен каква е сумата, която трябва да получи от „Топлофикация". Въпросната сума трябва да се приспадне още от първата сметка", поясни Николов.

По думите му от гледна точка на прихващането няма значение каква точно е сметката. „Това може да не е изравнителна сметка, може да бъде и текуща, може да бъде и за топла вода. Проблемът донякъде е, че може би няма да си получите веднага парите, защото сега прогнозно вие плащате повече от миналата година. Най-вероятно при изравнителната сметка „Топлофикация“ ще ви дължи пари“, посочи депутатът.

Според него потребителите могат по всяко време да проверят как се е формирала сумата. „КЕВР ще дава информация по месеци за това каква е цената на газа и на тока. Така ще се види каква е разликата между старата и новата тарифа. Оттам нататък лесно може да се сметне и на базата и на данните от уредите за дялово разпределение“, коментира още Николов.

Запитан за дължимите пари на бизнеса, той каза: „Истината е, че тези пари не са на „Булгаргаз“. Те са си на бизнеса. Надвзети са поради непазарен принцип и бизнесът е в правото си да си ги иска“.

„Имаше неразбиране за начина, по който трябва да се върнат парите. Ако го бяхме направили директно със закон, както те искаха, имаше вариант да изкривим пазара и да имаме наказателна процедура. След емоционални разговори и с ръководството на КРИБ, и с работодателите успях да ги убедя, че не това е начинът“, посочи още той.

„Решението на КЗК на база на искането на „Булгаргаз“ вече е излязло. Оттам казаха, че няма да има изкривяване на пазара и че трябва да се върнат тези пари“, каза Николов.

„Предполагам, че след решение на борда на директорите на „Булгаргаз“, по веригата БЕХ и министъра, това ще влезе на Министерския съвет най-вероятно другата седмица. След него парите ще се върнат веднага“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай