Николай Василев срина бюджета. Къде видя пробойни

Защо се изхарчиха 9 млрд. лева за девет дена, пита икономистът

Николай Василев срина бюджета. Къде видя пробойни | StandartNews.com

Икономистът Николай Василев подложи бюджета на огромна критика. Актуализацията през лятото ще бъде шокова, съобщи той пред БНТ.

Прогнозата му е, че отиваме на 3 млрд лева, за да се потуши нарастващата инфлация през лятото. Според Василев в този бюджет необосновано високи разходи.

"Защо се изхарчиха 9 млрд. лева за девет дена? Най-голямото харчене в българската история е това и не знаем за какво. Със счетоводни шмекерии се прехвърлиха от една година в друга", каза Василев.

"Година на растежа - но на дълга, дефицита и инфлацията", прогнозира икономистът, според когото с разчетите са заложени не десни, а ултра леви мерки. Василев предупреди, че отиваме на 48% разходи от БВП, нещо, което по думите му не си е позволявал нито един финансов министър в новата ни история.

"Кой финансов министър не е искал да бъде дядо Коледа – Муравей Радев при Иван Костов? Но те знаеха страната на какъв хал беше тогава", каза Николай Василев.

"Доходите растат от 25 години – как да направим така, че частният сектор и чуждите компании да инвестират" - това е линията по която трябва да се движи инвестиционната карта, предупреди Василев. И продължи с дефицит от 8 %. „Какво му е балансираното на бюджета? Все едно да загубиш от Англия с 6:0 и да кажеш, че мачът е равен”, коментира Николай Василев.

Накрая икономистът каза, че неговата подкрепа за правителство на Кирил Петков минава през сливане на университети и политиката по присъединяване на Северна Македония в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай