Петък,

Николай Василев с унищожителна прогноза за бюджета и страната

От: Редактор -
942
Николай Василев с унищожителна прогноза за бюджета и страната
A
A
A

Бившият икономически министър (2001 – 2003) Николай Василев коментира в предаването "Твоят ден" бюджетът, приет от правителството.

"Това е най-разхитителният, популистичен и харчещ бюджет в историята на България. Разходите като процент от БВП ще бъдат 48%, при рамки от 33 до 43%. Това е убийствен скок на този показател. Няма да имаме икономическа стабилност, а може и да излезем от Еврозоната, преди да сме влезли. Изсипваме пари със самосвали, няма да постигнем целите си", заяви той.

По думите му между 1997-ма и 2008-ма година България е имала добра фискална политика и рекордно намаляване на държавния дълг. "След септември 2020 г. се засилваме по пързалката надолу и сега с огромна скорост. В момента управляващите вярват, че колкото повече милиарди се раздават по-добре", смята икономистът. И прогнозира, че два мандата с такова финансово управление ще доведат до кризата в Гърция, настъпила през 2010 г.

"Ако такива хора ни управляваха последните 20 години, сега България нямаше да е функционираща икономика и щеше да е по-бедна", смята той. По енергийната тема споделя, че не му харесва да има държавни дружества 32 години след началото на прехода. "Ако беше приватизирана и либерализирана енергетиката, нямаше да се занимаваме с тези неща. В комуникацията никой не обсъжда подобни въпроси

Василев определя идеята за сливането на университетите като смела и я подкрепя, а позитивно отношение има и към съкращенията в администрацията, пробив в Македония, както и листването на БДЖ на борсата. Той е противник на мораториума и счита, че трябва да падне. "Държавата да си избере кои граждани да подкрепи финансово, цената на тока трябва да бъде пазарна", коментира Василев. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички