Николай Василев размаза бюджета, каза защо Слави напуска коалицията

Коалицията отиде прекалено далеч в своя ляв популизъм, обясни бившият министър

Николай Василев размаза бюджета, каза защо Слави напуска коалицията | StandartNews.com

"Има такъв народ" (ИТН) не е напуснала правителството заради пари. През последните 24 часа говорих с доста колеги и приятели, които от цялата реч на Слави не са запомнили това, което той каза бюджета, дълга, дефицита, а това, което не се казва е, че ИТН е напуснала заради пари. Това съобщи пред БНТ бившият вицепремиер и министър на икономиката в правителството на НДСВ, и кандидат за премиер на ИТН Николай Василев.

Проблемът според мен е химически и то от самото начало. Коалицията можеше да се разпадне по-рано, но това стана сега, заключи Василев.

В своята реч Слави Трифонов зае позицията, която аз от година защитавам. Тоест втората причина, поради която той каза, че напуска коалицията, е, че тя отиде прекалено далеч в своя ляв популизъм, обясни бившият министър.

Според него актуализациите на бюджета и щедрите харчове не водят държавата в правилната икономическа посока. Най-лесното е държава да взема дългове и да ги харчи за каквото й падне, а после бъдещи управляващи да се оправят, коментира Василев относно заложения в актуализацията на бюджета 10 млрд. дълг.

Смятам, че почти няма значение дали актуализацията ще мине или не. В мерките няма нищо антиинфлационно, смята Василев.

Според него, се говори на ангро без да се правят никакви разчети и анализи. Сигурен съм, че парите за увеличение на пенсиите идват само от заеми и от Плана за възстановяване. Тоест получаваме пари за ремонт на покрива и ги харчим за купон тази вечер, обясни Василев.

Несъгласието с популистката, разхитителна бюджетна политика на държавата е една от основните причини Слави да напусне коалицията. Оказа се, че Слави е един от най-големите десни реформатори в държавата, допълни Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай