Никола Минчев с ключови думи за Димитър Радев

Депутатъ коментира и процедурата за избор на нов председател на Сметната палата

Никола Минчев с ключови думи за Димитър Радев | StandartNews.com

Не сме в спор с ГЕРБ кой да вземе Здравната каса. Един от кандидатите, които участваха в процедурата до днес се оттегли, а другия кандидат просто не беше гласуван от пленарната зала. Така действително НЗОК остана без председател и процедурата ще трябва да стартира отново - това коментира в студиото на "Още от деня" Никола Минчев - заместник-председател на Народното събрание и депутат от ПП-ДБ.

"Това, около което се целим както в тази, така и в другите процедури, по попълване на органи от страна на Народното събрание, намирането на тези фигури, които да бъдат консенсусни между всички участници в преговорите между нас и между ГЕРБ-СДС и които да свършат качествено работата. И така се надявам да стигнем до следващата процедура по избор на управител на НЗОК и да намерим тази фигура", поясни Минчев.

Той уточни, че няма конкретна договорка кой ще предложи кандидата за Здравната каса. Според него, ако имаше план, в който предварително са разпределени по квоти органи, областни управители, заместник-министри, тогава много по-бързо щяха да бъдат попълнени тези места.

"Тъй като няма такова предварително квотно разпределение, а се търси за всяка позиция качествения кандидат, консенсусен между политическите сили и затова тези процеси отнемат повече време. Затова не е завършено и назначаването на областните управители, затова и попълването на органите от страна на НС не върви на пълни обороти и затова имаме неуспешна процедура за избор на управител на НЗОК. Ако беше квотно, щеше да е много по-лесно", поясни Никола Минчев.

Във връзка с процедурата за избор на нов председател на Сметната палата, той каза, че според решение на КС Цветан Цветков продължава да бъде председател, въпреки че днес не беше допуснат да влезе вътре.

По отношение на избора на нов управител на БНБ, Никола Минчев каза, че ще се срещнат със сегашния гуверньор Димитър Радев и ще вземат решение на парламентарна група как да гласуват. Възможно е и да го подкрепят.

Относно искането за провеждането на референдум за еврото с така поставения въпрос, по думите на Никола Минчев, то не отговаря на изискванията на закона и е било абсолютно правилно решението за отхвърлянето му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай