Никола Минчев разкри каква помощ даваме на Украйна

БСП няма да напусне коалицията, прогнозира шефът на НС

Никола Минчев разкри каква помощ даваме на Украйна | StandartNews.com

Какво означава военнотехническа помощ и какво точно ще предоставим на Украйна, след като в сряда парламентът вземе решение за това? Отговор на този въпрос даде председателят на НС Никола Минчев, който посети местността "Оборище". Той се включи в Националния събор-поклонение в историческата местност по повод 146 години от Априлската епопея.

Ние от "Продължаваме промяната" ще гласуваме за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна. Това е тежко политическо решение, което се налага да вземем, коментира пред журналисти Минчев.

По думите му самата ситуация в света е тежка и съответно налага вземането на тежки решения. Трябва да изберем между т. нар. неутралитет или да покажем, че ние сме част от демократичния развит проспериращ западен свят, посочи Минчев.

Според него поисканото от президента на Украйна Володимир Зеленски - ремонт на техника в "Терем и "Авионамс", е най-подходящото като помощ. Ако можем да помогнем по този начин, мисля че би било много добре, каза още Никола Минчев и добави, че ако от това има нужда украинската страна, а ние можем да й помогнем по този начин, би било отлично.

По думите на председателя на парламента има политици, които се заиграват с притесненията на хората, породени от факта, че в близост до страната ни се води война. Трябва да е ясно, че предоставянето на военно-техническа помощ не означава въвличане във войната. Ако означаваше, то тази война щеше да се води в момента между много държави, но това не е така - тя се води между две държави, каза Никола Минчев.

На въпрос дали подкрепата ще доведе наистина до излизане на БСП от управляващата коалиция, Минчев посочи, че мисли и се надява, че БСП няма да излезе. Не мисля, че в настоящия момент падане на правителството е добър вариант за страната, каза председателят на Народното събрание.

Според него ще се намери такова решение, което да отговори и на вижданията на БСП. Не мисля, че ако помогнем с това, което поиска господин Зеленски, ще бъде акт, който БСП ще разчете като мотив за излизане от коалицията, коментира още Минчев.

Той допълни ,че "Продължаваме промяната" ще гласува за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна и оттам нататък ще се види какви точно са възможностите и какво ние можем да предоставим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай