Неделя,

НФСБ подкрепя свикване на ВНС

От: Мартина Суботинова -
НФСБ подкрепя свикване на ВНС
A
A
A

НФСБ ще подкрепи ГЕРБ за свикването на Велико Народно събрание и изработването на нова Конституция на страната. Двете формации проведоха разговори в парламента. Преди това управляващото мнозинство в парламента се срещна с коалиционните си партньори от ВМРО.

„Бяха изключително конструктивни разговорите. Колегите заявиха, че имат волята да подкрепят нашето предложение за събиране на 120 подписа за стартиране на процедурата за Велико Народно събрание и нова Конституция. Разбира се, това е само първата стъпка – изразена политическа воля. Оттук нататък, след втори септември, когато ще бъде процедурата по събиране на подписите, ще стартираме един период, в който да бъдат разгледани всички предложения, защото всяка една парламентарна група ще има такива“, обобщи резултатите от срещата председателят на парламента Цвета Караянчева.

Тя добави, че колегите от НФСБ са имали някои предложения за технически корекции и увери, че те ще бъдат отразени в проекта, който ще бъде предложен за подписи в началото на следващия месец. „Този проект не е на ГЕРБ, този проект е политическа воля, покана за разговор“, допълни още Караянчева.

„В тези мрачни и тъжни времена обикновено идва време за велики дела и Велико Народно събрание. Разговорите тепърва предстоят с уточняване за конкретните действия, изчистванията на забележките и нашите предложения“, заяви от своя страна Валентин Касабов от НФСБ.

Борис Ячев поясни, че са получили съгласие от ГЕРБ по основни техни искания - национална държава, официален български език, православието като традиционна религия.

"Там дебат и отстъпление не бива да се прави", каза депутатът.

НФСБ не отстъпва и от програмата си, заложена в коалиционното споразумение - за по-високи пенсии и обвързването им 70% от минималната работна заплата, полагане на обществено-полезен труд, образователен ценз.

"Ще се търси място за социалните идеи на НФСБ, както в основния закон, така и в ресорните закони", каза Ячев.

Управляващите обявиха още, че предвидените за днес разговори с независими народни представители са отлагат, тъй като тези депутати са поискали още време да се запознаят с предложенията. Разговорите с "Воля" остават за 2 септември. БСП са отказали участие в консултациите. А ДПС все още не са отговорили на поканата.

За днес консултациите по темата Конституция приключиха, обяви Даниела Дариткова, от думите й стана ясно, че независимите народни представители са отказали среща с ГЕРБ, тъй като имали нужда от още време за обмисляне на проекта за свикване на ВНС и промени в Конституцията.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Герб Нфсб Внс

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички