Невиждано! Едва намериха желаещ да е депутат, трима отказаха

Последният в сливенската листа се съгласи да заеме мястото на напусналия Георги Гвоздейков от "Промяната"

Невиждано!  Едва намериха желаещ да е депутат, трима отказаха | StandartNews.com

Трима кандидат-депутати от „Продължаваме Промяната“ (ПП) поискаха да не бъдат обявявани за народни представители. Повод за решението им е оставката на депутата Георги Гвоздейков, която бе гласувана от парламента миналата седмица. Припомняме, че Гвоздейков се оттегли като депутат, за да оглави новото звено за медицински хеликоптери, пише Флагман

На негово място трябваше да влезе третият в кандидат-депутатската листа на ПП в Сливен Христо Янков. Той обаче е поискал Централната избирателна комисия (ЦИК) да не го обявява за избран за народен представител. Същото са направили и следващите двама в листата – Петър Бурнев и Даниел Кондев.

ЦИК одобри желанието на тримата, макар че темата отново предизвика спор. „Против“ гласува членът на изборния орган Цветозар Томов. Той припомни тезата си, че ЦИК няма право да обявява кой е избран за народен представител, а това е решение на избирателите. Ако някой не желаел да бъде депутат, той следвало да положи клетва пред Народното събрание и там да подаде оставка.

Спорът в ЦИК се води от няколко години, след като вероятно първият прецедент бе предизвикан от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Иначе за депутат на мястото на Гвоздейков Централната избирателна комисия обяви Жеко Дандаринов – шести в сливенската листа на ПП. Любопитно е, че с него листата на „Продължаваме Промяната“ се изчерпва. Ако и Дандаринов се откаже, ПП и парламентът ще останат за постоянно с един депутат по-малко, което ще е безпрецедентна ситуация. По информация на „Флагман“ обаче той има намерение да положи клетва.

Сливенският избирателен район е шестмандатен. Формациите имат право да излъчат двоен брой кандидат-депутати – т.е. 12. От ПП обаче са издигнали само шест.

Все пак най-вероятно 47-ото Народно събрание скоро ще отиде в историята заради неспособността да бъде съставено парламентарно мнозинство за ново правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай