Непокорната Нешка

След като се ядоса на БСП, Робева избра Бареков

Непокорната Нешка | StandartNews.com

София. Когато Нешка Робева се намеси в някое начинание, то е ударено с шампионски печат. Последният проект, в който се включва -"България без цензура", не е лишен от рискове и предизвикателства, но изглежда легендата на художествената гимнастика се чувства в свои води само сред бури и рифове. Световна вицешампионка през 1969 г. тя в продължение на четвърт век като старши треньор превърна националния ни отбор в най-силната българска марка пред света. Под нейно ръководство момичетата завоюваха 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 европейски и 2 вицеолимпийски титли. Освен в спорта Робева постигна забележителни успехи и в шоу бизнеса. Нейният танцов състав изгради уникален стил, като съчета българския фолклор с поп музика и модерни танци. Трупата покори десетки градове у нас (дори Бродуей) и в чужбина със спектаклите "Два свята", "Орисия" и "Готови ли сте".

Нейният път в политиката бе кратък, но трънлив. През 1988 г. Нешка Робева, тогава народен представител, се включи в създаването на първата дисидентска организация у нас - Обществения комитет за защита на Русе.

Нейният глас в последния комунистически парламент звучеше бунтовнически по времето, когато мнозина днешни демократи псуваха режима в кухните при жените си или маршируваха в крак с Партията. След 10 ноември тя остана вярна на социалистическите си разбирания и участва в обновлението на БСП. Дори стана морален гарант за новото качество на бившата компартия. В продължение на две изборни кампании Нешка застана плътно зад Георги Първанов, чиито триумфи се дължат и на ярката палитра от подкрепили го общественици. Изглежда търпението на треньорката се изчерпа покрай последните изпълнения на червената партия, най-вече ултрадясната линия на ръководството, и тя категорично отказа повече да поръчителства за "Позитано" 20 пред българското общество. Сега тя търси ново амплоа в "България без цензура" в компанията на Николай Бареков, Къци Вапцаров и Деси Добрева. Със сигурност тя ще зарази компанията с шампионския дух по пътя към доверието на избирателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай