Ненчев: Правим координационен център на НАТО в София

Ненчев: Правим координационен център на НАТО в София | StandartNews.com

София. Ние като военно формирование сме част на НАТО. Не става въпрос за база на НАТО, а за координационен център, който ще се помещава в София. В него ще има техника, ще се формулират съвместни решения. Половината от състава ще е български. Така министърът на отбраната Николай Ненчев коментира съобщенията, че българската армия пуска повиквателни и мобилизира военнослужещи, готвейки се за военни действия.

 "Това са спекулации", коментира той.

Пред Нова ТВ той допълни, че източниците на тази информация са едни и същи. "Хората, които създават истерия, са едни и същи. Налице е информационен пропаганден център, който иска да създаде паника у хората", увери министърът.

"Това е актуализация на списъците. Това не е изпращане на повиквателни. Изпращаме писмо на съответното лице, че трябва да се яви, за да се направи справка. Проверяваме дали тези хора са още в България, какво е здравословното им състояние, дали не са в майчинство- защото в българската армия има и жени", поясни Ненчев.

По думите му, такива проверки се извършват периодично и в случая се касае за около 3000 души.

В същото време министърът подчерта, че състоянието на българската авиация никак не е добро. Няколко руски "МиГ"-ове предстои да бъдат ремонтирани, и то от Русия. В тази връзка той изрази мнение, че българската техника не е съвместима със стандартите на НАТО.

На въпрос има ли запитване на наша територия да се разполага бронирана техника, министърът заяви, че "ние имаме планирани за тази година съвместни учения, те са над 76-77 общи учения с нашите партньори и са планирани отдавна". Ненчев каза, че ученията ще се провеждат на много места в страната. "В ученията ще бъдат използвани няколко танка, които след това ще бъдат извозени извън страната", каза Ненчев.

Два изтребителя ще пазят небето от 1 май, потвърди военният министър. Още тази седмица започват разговорите за ремонта на МиГ-овете. По силата на договор, който изтича през септември ние сме длъжни първо да се обърнем към руските специалисти за ремонта, каза министърът.

Българската техника не е съвместима с натовските стандарти. През септември ние ще потърсим друга фирма, която на по-добри цени да извърши тези ремонти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай