Ненчев: Няма преки заплахи от събитията в Македония

Ненчев: Няма преки заплахи от събитията в Македония | StandartNews.com

Няма опасност към момента и преки заплахи за страната ни от случващото се в съседна Македония. Това обяви военният министър Николай Ненчев преди делегацията на президента Росен Плевнелиев да излети от Монголия за Южна Корея. Наясно съм със ситуацията, взети са мерки. Готови сме да реагираме в случай на опасност и да подпомогнем военна и гранична полиция, допълни министърът. В Монголия имах няколко срещи включително и с министъра на отбраната. Постигнахме съгласие азиатската страна да изпрати в родните военни училища, включително Военна академия, както и лекари във Военно-медицинска академия на обучение у нас, заяви още Ненчев.

Целта на посещението да се увеличи стокооборота между двете държави, в който все още има резерви. И имам чувството, че това се случва, посочи министърът на отбраната. Водени са разговори родната компания „Оптикс" да снабдява монголските сили с прибори за нощно виждане. Знаете, че фирмата не е към нашето ведомство, а към икономическото министерство, но ние също ще помагаме, обясни Ненчев. Очаквам с нетърпение визитата в Южна Корея не само заради споразумението за сътрудничество, което ще подпишем за общи обучения, тренировки и взаимопомощ. Има и друга причина, - чичо ми е воювал в Южна Корея на страната на американската армия, а братовчед ми е летял там, допълни Ненчев.

Относно сделката за ремонт на двата български изтребители все още търсим най-добрата възможност, обясни министърът. Няма да си позволя да похарча парите на данъкоплатците с лека ръка, заяви той. И обясни че през септември изтича договора с Русия и той едва ли ще бъде подновен предвид санкциите на ЕС. В същото време Русия предлага цена от 3 млн. лв. за ремонта на един от двата двигатели, а в същото време Полша е дала оферта за 2 млн. лв., обясни Ненчев. До края на годината двете летателни бойни машини ще бъдат ремонтирани, обеща още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай