Петък,

Ненчев: Има терористи сред мигрантите

От: Администратор -
A
A
A

Получавал съм информации за внедряване на терористи в потоците от нелегални мигранти. Това заяви пред Дарик радио военният министър Николай Ненчев. Според него армията и полицията са в готовност да използват сила, за да спрат преминаващите незаконно българската граница.

371 военни с 51 броя техника пазят сухопътната граница на България заедно с Гранична полиция. Според Ненчев може да бъдат изпратени до 1000 военнослужещи, както и да бъде употребена сила, ако това е необходимо. "Не одобрявам гражданските арести. Нека, когато бъдат забелязани нелегални мигранти, да се сигнализира МВР".

Военният министър очаква още пари освен одобрените от кабинета 2,5 млрд. лв. за изтребители и военни кораби. МО иска още пари за закупуване на бронирани машини за Сухопътни войски.

Ненчев заяви, че връщането на наборната военна служба не е добро решение, защото е финансово неоправдано. Това би стимулирало мъжете с двойно гражданство да се откажат от българското, за да не се връщат в България да служат, коментира Ненчев. В момента в МО не достигат 1200 офицери. Затова се обмисля законова промяна, която да позволи офицери, съкратени през годините, да се върнат на работа, ако не са минали повече от 10 години, откакто са напуснали армията.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички