Нелеп пропуск може да спъне регистрацията на БСП

Проблемът е, че от централата не са оповестили заседанието на Конгреса така, както се изисква

Нелеп пропуск може да спъне регистрацията на БСП | StandartNews.com
  • Проблемът е, че от централата не са оповестили заседанието на Конгреса така, както се изисква

Неяснотата около регистрацията на БСП в съда продължава. На 15 декември е насрочено делото за регистрация на Столетницата в Софийски градски съд. Междувременно, в публичното пространство се появиха редица публикации, според които СГС е отказал два пъти да регистрира новото ръководство на БСП. Проблемът е, че от централата не са оповестили заседанието на Конгреса така, както се изисква - да има обявление със съответните атрибути в централен ежедневник, на който да пише дата, място и дневен ред и др.

Така трябва да изглежда обявлението за регистрация

Според наши източници, тъй като няма обявление, за нужната регистрация е подадена журналистическа дописка, която обаче съвсем не отговаря на изискванията. Според Устава на БСП чл. 31, ал. (8) Обявяването на Конгреса и заседанията му се извършва чрез централния печат и с писма до общинските/районните съвети на БСП. Досега винаги подобни обявления партията е публикувала в собствения си вестник ДУМА, който се води официалния ежедневник на БСП. Проверка на медията ни установи, че липсва подобно обявление, както и изпратени писма до общинските и районни организации.

При проверка в архивите на вестник ДУМА, може да се види обявлението през 2016-а година, което е под формата на специално каре И е публикуван ПРЕПИС ОТ РЕШЕНИЕ НА НС от 23 януари 2016 г. Там по всички правила са упоменати датата, часа, дневния ред и докладчиците на Конгреса. В настоящия случай обаче подобен тип обявление липсва. Ако съдът действа стриктно по буквата на закона, то регистрацията би била отказана. Това реално няма да повлияе на председателството на Нинова, тъй като тя е начело на партията отпреди това. На практика обаче БСП може да се окаже без легитимни Национален съвет и Изпълнително бюро.

Това е журналистическата статия, която БСП иска да ползва като обявление пред съда

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай