Небие Кабак: ДПС иска майчинството да се признава за осигурителен стаж

Политиката на политиките е преодоляването на демографската катастрофа, казва Небие Кабак в специално интерю за вестник СТАНДАРТ

Небие Кабак: ДПС иска майчинството да се признава за осигурителен стаж | StandartNews.com

Небие Кабак е трети мандат народен представител от ДПС. Председател е на парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. Член е и на комисията по туризъм в Народното събрание. Завършила е Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, като има магистърска степен по "Финансов контрол и финансово право".В началото на 2020 г. започва работа в Общинската администрация на Сърница като част от екипа, работещ в сферата на европейските и национални програми и проекти.

  • Бранд България и културно-историческият туризъм са шансът на регионите
  • Вярвам, че всички заедно ще вложим енергия в политики за подкрепа на децата и семействата
  • Родопите са най-големият жив музей в България
  • Регионалните брандове ще откроят туристическия потенциал на регионите
  • Младите сме носители иновативност в процесите
  • ДПС е единствената партия, в която приемствеността между поколенията е естествен процес
  • Политиката на политиките е преодоляването на демографската катастрофа, казва Небие Кабак в специално интерю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Кабак, председател сте на парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. Какви ще бъдат приоритетите в работата Ви?

- Първо трябва да призная, че да бъда избрана за председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта е огромна отговорност. За мен приоритетни са всички въпроси, засягащи децата, семейството, младежта и спорта. В работата си като председател на комисията, аз съм отворена за диалог с всички заинтересовани срани и ще се старая да бъда от полза на всички.

Вярвам, че всички заедно ще вложим енергия за разрешаването на проблемните въпроси и ще допринесем за положителните резултати в тази комисия.

- Най-важният въпрос в момента е приемането на бюджета. Какви политики в подкрепа на младите семейства ще бъдат заложени?

- Да, определено в момента един от най-важните въпроси е приемането на бюджета. Парламентарната група на ДПС вече входирахме предложение между първо и второ четене на Закона за Държавния бюджет, което предвижда мерки, който да бъдат от помощ на майките.

Един от проблемите на нашата страна е демографската криза в България. За съжаление, вече говорим за демографска катастрофа, а не просто за криза. И именно затова едно от предложенията на ПГ на ДПС засяга бюджета на ДОО. В преходните и заключителни разпоредби предлагаме допълване на понятието действителен осигурителен стаж. Предложението на ДПС касае жените, които са били в майчинство и които не могат да придобият право на пенсия по общия ред, т.е. по реда на чл.68, ал.1 и 2 при навършване на 67 г. и 15 г. действителен осигурителен стаж. В случая вече майчинството ще се признава за действителен осигурителен стаж. По този начин с предложението на ДПС индиректно насърчаваме раждаемостта в България, като смятаме, че политиката, свързана с демографията е политика на политиките.

- Участвахте в международния форум "Пампорово - сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона", организиран от "Стандарт", Фондация "Кредо Бонум" и Националният борд по туризъм. Какво за Вас е Бранд Родопи?

- Аз съм родена и израснала в Родопите и за мен тази планина има много специално значение. Трудно е да се опишат само с няколко думи красотата и чарът на Родопите. Но въпреки това, аз определям Родопите като "Най-големият жив музей в България."

Родопите са планина, населявана от най-дълбока древност, изключително богата на културно наследство, включително и нематериално. Запазени са голяма част от занаятите, фолклорът и фестивалите, които продължават да се реализират всяка година.

Няма как да не цитирам почетния председател д-р Ахмед Доган, който е и автор на предговора на книгата "Чудесата на Родопите. 50 легенди". Той казва: "Културното наследство е код за обединение. То е и код за заедност". Освен, че нашата партия е основана на философията на заедността, ние разбираме заедността тук в Родопите като условие за бъдещо развитие. Нужно е да бъдем културно грамотни, за да може културното ни наследство да бъде запазено, а митовете, легендите и преданията да бъдат съхранени живи, такива, каквито са ни предадени. Културно-историческият туризъм е шансът на регионите и на България като дестинация за развитие на туризъм 4 сезона.

- Румъния, Италия, Гърция и Турция се ребрандираха след Ковид-пандемията, за да дадат тласък на туризма си. България изостава, въпреки че от миналата година Бранд България е тема на междуведомствена комисия на министерствата на туризма, културата, земеделието и регионалното развитие. Какво трябва да се направи, за да се задвижи този процес?

- Според мен, за да може да се изградим в цялост, а след това и да популяризираме Бранд България, първо трябва да бъдат изградени регионалните брандове, който да изразяват туристическия потенциал на всеки един регион, да популяризират културно-историческото наследство и спецификите му. След това на основата на регионалните брандове, да бъде  изграден и Бранд България. Липсата му е най-големият дефицит на българския туризъм и той е наистина необходим за стратегическото развитие на туризма в национален мащаб. Дори трябваше да се случи много по-рано, защото както вече забелязваме повечето страни вече се ребрандираха. Това закъснение поставя туристическия потенциал на България в сянка и заради това не можем да се съревноваваме с  нашите конкуренти в Европа.

- Защо един млад народен представител като Вас - с добро образование и висока експертиза, избира политиката в България пред кариерата в частния бизнес или извън страната?

- Моето мнение е, че нашето поколение е съставено от отговорни хора, които трябва да участват в активно в управлението, като започнем от участието в училищните и студентските съвети, в местните структури, областните, както и в управлението на държавата. Младите сме носители на идеите за привнасяне на иновативност в процесите. Ние сме един специфичен мост между поколенията. Едновременно с това, носим младежкия непримирим дух, с който можем да допринесем много за развитието на държавата ни.

Младежите имаме своето място в политиката, защото искаме да сме част от вземането на важните решения, които пряко касаят нашето бъдеще.

- Кои са Вашите учители в ДПС и кои са най-ценните съвети, които сте получила?

- За мен ДПС е единствената партия, в която приемствеността между поколенията е естествен процес и именно заради това вече повече от 30 години ДПС е на политическата сцена и се е утвърдила като последователна и отговорна партия. Благодарна съм на всички колеги от Движение за права и свободи за подкрепата, която ми дават и затова че имам възможност да "открадна" най-доброто от всеки един от тях. Политиката сама по себе си е изкуство, което трябва да бъде овладяно на всички нива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай