Събота,

Найденов: Няма опасност за България заради ситуацията в Украйна

От: Администратор -
2396
Найденов: Няма опасност за България заради ситуацията в Украйна
A
A
A

София. Няма непосредствена опасност за страната ни заради ситуацията в Украйна. Това каза в интервю за БНР министърът на отбраната Ангел Найденов. Той изрази тревога от ескалацията на напрежението в Украйна през последните дни.

Нашите оценки и анализи показват, че непосредствена заплаха и опасност за България няма, така че в този смисъл не искаме увеличаване на военно присъствие или допълнително военно присъствие и техника на нашите партньори на наша територия, каза още той.

На въпрос дали продължават провокациите от руска страна с полети на руски самолети над Черно море, министърът отговори, че няма подобна информация от последните дни. Това означава, че няма и такива полети. Те са вече достатъчно редовни. Аз съм казал – между 10 и 15 месечно са полетите, които се извършват от ноември насам, добави Найденов.

Министър припомни, че темата Украйна вече е била разисквана в Консултативния съвет по национална сигурност. Засега няма нужда от свикването му, уточни той.

Министерството на отбраната обмисля допълнителни мерки за подобряване на работата и условията на живот на военните, каза Найденов в навечерието на празника на българската армия - 6 май.

"Изграждането на нови жилища или ремонтът на съществуващи жилища, които се предоставят под наем на военнослужещите и на цивилните служители, актуализация на компенсационните суми, които се изплащат тогава, когато министерството не може да предостави жилища на семействата на военнослужещите, изграждане на нови детски градини. Трябва да влезе в сила наредбата за допълнителните плащания, свързани с придобитата класна специалност. Продължаваме онази социална политика, която е една от характерните черти, смея да кажа на мен като министър на отбраната и съответно на ръководството на Министерството на отбраната", каза още той.

На въпрос за крайния срок за изграждането на инженерно-техническото съоръжение на границата с Турция министър Найденов каза, че очаква до средата на месец юни да бъде приключена неговата реализация. „За съжаление климатичните условия са лоши. При дъжд и при това състояние, в което се намира теренът, не може да влезе тежка техника, което затруднява реализацията на защитното съоръжение", поясни министър Найденов и подчерта, че работата продължава без прекъсване и при високо натоварване на личния състав ангажиран с изграждането на инженерно-техническото съоръжение.

Поддържането на боеготовността на българската армия остава приоритет на кабинета, каза министър Ангел Найденов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички