Найденов: Няма опасност за България заради ситуацията в Украйна

Найденов: Няма опасност за България заради ситуацията в Украйна | StandartNews.com

София. Няма непосредствена опасност за страната ни заради ситуацията в Украйна. Това каза в интервю за БНР министърът на отбраната Ангел Найденов. Той изрази тревога от ескалацията на напрежението в Украйна през последните дни.

Нашите оценки и анализи показват, че непосредствена заплаха и опасност за България няма, така че в този смисъл не искаме увеличаване на военно присъствие или допълнително военно присъствие и техника на нашите партньори на наша територия, каза още той.

На въпрос дали продължават провокациите от руска страна с полети на руски самолети над Черно море, министърът отговори, че няма подобна информация от последните дни. Това означава, че няма и такива полети. Те са вече достатъчно редовни. Аз съм казал – между 10 и 15 месечно са полетите, които се извършват от ноември насам, добави Найденов.

Министър припомни, че темата Украйна вече е била разисквана в Консултативния съвет по национална сигурност. Засега няма нужда от свикването му, уточни той.

Министерството на отбраната обмисля допълнителни мерки за подобряване на работата и условията на живот на военните, каза Найденов в навечерието на празника на българската армия - 6 май.

"Изграждането на нови жилища или ремонтът на съществуващи жилища, които се предоставят под наем на военнослужещите и на цивилните служители, актуализация на компенсационните суми, които се изплащат тогава, когато министерството не може да предостави жилища на семействата на военнослужещите, изграждане на нови детски градини. Трябва да влезе в сила наредбата за допълнителните плащания, свързани с придобитата класна специалност. Продължаваме онази социална политика, която е една от характерните черти, смея да кажа на мен като министър на отбраната и съответно на ръководството на Министерството на отбраната", каза още той.

На въпрос за крайния срок за изграждането на инженерно-техническото съоръжение на границата с Турция министър Найденов каза, че очаква до средата на месец юни да бъде приключена неговата реализация. „За съжаление климатичните условия са лоши. При дъжд и при това състояние, в което се намира теренът, не може да влезе тежка техника, което затруднява реализацията на защитното съоръжение", поясни министър Найденов и подчерта, че работата продължава без прекъсване и при високо натоварване на личния състав ангажиран с изграждането на инженерно-техническото съоръжение.

Поддържането на боеготовността на българската армия остава приоритет на кабинета, каза министър Ангел Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай