Найденов: Има три варианта за изход от ситуацията в Сирия

Найденов: Има три варианта за изход от ситуацията в Сирия  | StandartNews.com

София. Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че към този момент няма отправено искане към страната ни за участие във военна операция в Сирия. Той заяви още в ефира на Нова телевизия, че на заседанието на Съвета за сигурност към Министерския съвет са били отчетени 3 възможни сценария, по които да се развие ситуацията. По думите на Найденов ситуацията в Сирия остава сложна от всякаква гледна точка.

„Първият сценарий е продължаване на дипломатическите усилия и намиране на политическо решение и България е привърженик точно на този сценарий", заяви Найденов. Според него този сценарий все още е възможен.

„На практика дипломатическите усилия получиха допълнителен шанс с отлагане на военния удар от САЩ. Дипломатическите усилия не са се провалили. Трябва да изчакаме да приключи цялата работа на инспекторите", убеден е Ангел Найденов. Освен това, според него, трябва да се изчака докладът по работата на инспекторите на ООН.

„Вторият сценарий е военна операция със санкциите на Съвета за сигурност на ООН или с решение на НАТО. Тук може да има позволяване на военна интервенция по хуманитарни причини. Трябва да бъдат наказани хората, които са употребили или наредили използването на химическо оръжие. Тук няма защо да скриваме факта, че това се отнася и по отношение на режима на Асад, и по отношение на хора, свързани с опозицията в Сирия", каза военният министър. Според него това решение е крайно, но ще трябва да се съобразим с международната общност.

За третия вариант - „коалиция на желаещите", Найденов заяви, че страната ни е резервирана към това решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай