НАТО с решение за източния фланг. Идват ли американските войници?

Важни заседания в Алианса и при българския президент

НАТО с решение за източния фланг. Идват ли американските войници? | StandartNews.com

Идването на американски войски в България отново е на дневен ред. С оглед на разполагането на руски войски на границата с Украйна, НАТО инициира разширяване на присъствието си на източния фланг на алианса. Това предаде ДПА, като се позова на източници от Пакта. Информацията вече бе разпространена от немските медии.

Позовавайки се на няколко източника, ДПА обяви, че 30-те държави-членки са приели съответното предложение от военните. Плановете са насочени към разполагане на многонационални бойни войски в страни от НАТО югозападно от Украйна, като Румъния.

Досега така наречените бойни групи са съществували само в балтийските държави Естония, Литва и Латвия, както и в Полша, припомня медията.

Очаква се решението да бъде взето на съвещанието на военните министри на страните-членки на НАТО на 16 февруари в централата на Алианса в Брюксел, допълва ДПА.

Според германската информационна агенция в България, Румъния и Словакия ще бъдат изпратени военни от САЩ и Франция. "Въпросните мерки са реакция на агресивното поведение на Русия", допълва ДПА.

Ден преди ключовото заседание на НАТО, на 15 февруари, у нас президентът Румен Радев събира  Консултативния съвет па национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай