НАТО разкри! Как ще пази България

Пресконференция на Денков и Столтенберг

НАТО разкри! Как ще пази България | StandartNews.com

Ключови думи на премиера Николай Денков и шефа на НАТД Йенс Столтенберг на севместната им пресконференция.

"Наясно сме, че времената са изключително трудни. Има само два начина да сме в безопасност -  да подобрим възможностите си по отношение на хората, обученията, техниката, както и да сме напълно интегрирани в структурите на НАТО, да изпълняваме своите задължения и да разчитаме на подкрепата на партньорите. 

Това каза българският премиер Николай Денков на съвместна пресконференция заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Рисковете станаха много видими, когато Русия нахлу в Украйна, защото беше ясно, че за първи път след Втората световна война някой в Европа е готов да наруши границите. Последните събития не променят много картината.

Ние сме изложени на същия риск и най-добрият начин да намалим този риск, е да помогнем на Украйна, защото победата на Украйна - победата - в смисъл те да възвърнат териториите си - е най- добрият начин да защитим останалите страни в Европа, включително България", каза още Денков. 

"Относно разходите за отбрана - тази година те ще са малко под 1.90%, за следващата година сме планирали 2% и това е включено в проектобюджета за следващата година", обясни той.

"Вашата държава има огромна важна роля в нашата колективна реакция. От началото на руската война и агресия срещу Украйна България участва активно в защитата на НАТО в Черноморския район. Вие сте помогнали да гарантирате сигурността на Черно море", каза вна свой ред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си с Денков.

Ние продължаваме да ви подкрепяме и по земя, и по море, и по въздух", добави той.

Споразумели сме се за нов вид ротационен модел за противовъздушна и противоракетна отбрана, за да може да се защитаваме при нужда, подчерта Столтенберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай