Петък,

Натискът за РС Македония расте. Генчовска увери: Не отстъпваме

От: Агенция Стандарт -
3751
Натискът за РС Македония расте. Генчовска увери: Не отстъпваме
A
A
A

Министърът на външните работи Теодора Генчовска потвърди днес, че натискът над нашата страна за скорошно начало на преговорите със Скопие за присъединяване към ЕС продължава, предаде БТА.

Натиск има, и сега продължава, но нашата позиция е ясна - очакваме Северна Македания да започне да изпълнява договора и да гарантира включването на българите в преамбюла на конституцията на тяхната държава, посочи тя пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС.

От самото начало целият процес е базиран на собствени заслуги на Северна Македония, по никакъв начин не се обвързва с дати, добави тя в отговор на въпрос дали през юни може да се очаква напредък. От страна на Северна Македония трябва да бъдат направени ясни конкретни стъпки, които да ни гарантират, че договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество ще започне да се изпълнява и ще продължи да бъде изпълняван, посочи министърът. Очакваме конкретни действия, заяви Генчовска.

По думите на министъра вписването на българското малцинство в конституцията на Северна Македония не би било достатъчно, за да може да се даде дата за начало на преговорите с ЕС. Другата писта е договорът - той е международно признат, което значи, че Скопие трябва да спазва върховенството на правото и това е част от Копенхагенските критерии, поясни Генчовска.

По нейните думи предстоящото тази седмица посещение у нас на еврокомисаря по разширяването и съседството Оливер Вархеи не създава допълнителен натиск. Ще продължим да обясняваме каква е нашата позиция, какво очакваме от преговорния процес и какви гаранции искаме да бъдат вкарани в преговорната рамка, уточни Генчовска.

Тя допълни, че официалната позиция на България е една. Има представители на кабинета и различни институции, които, надявам се, са разбрали вече, че няма как България да има две външни политики. Ако има някакъв прогрес по отношение на това как ще се развият нашите отношения със Северна Македония в бъдеще, всичко това ще мине през решение на Народното събрание, каза министърът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com