"Народен съюз" иска повече граждани в политиката

"Народен съюз" иска повече граждани в политиката | StandartNews.com

Центърът, а не лявото или дясното, трябва да излъчи президента, смятат от новата партия

Нов политически субект се появи в България през изминалия уикенд. В зала 3 на НДК в събота се проведе 41-вият конгрес на Земеделски народен съюз. Над 1200 делегати, след отчет на Румен Йончев, председател на партията, взеха решение за обединяване на няколко различни политически формации и граждански сдружения. Целта е по-активно участие на граждани в политиката чрез експертни групи, които да имат ключова роля във взимането на политическите решения в партията. Така Народен съюз ще работи върху система, интегрираща хора, които не искат да членуват официално в партии, но все пак да имат възможност да отстояват своята активна гражданска позиция и да имат основополагащ глас в развитието на политическия живот не само в партията, но и в държавата. Всички делегати гласуваха единодушно за прерастването в единен политически субект Народен съюз.

Целите, за които ще се бори новата партия, са: повече граждани в политическия живот; насърчаване на малкия и средния семеен бизнес и на предприемачеството; икономически просперитет и устойчиво развитие на България; въвеждане на електронно управление; намаляване на лицензионни режими; утвърждаване на авторитета на България както на европейско, така и на световно ниво.

Румен Йончев, досегашен лидер на ЗНС и народен представител в 43-тото Народно събрание, беше избран за председател на новата партия, а Светлин Танчев, основател на гражданското сдружение "Бъдеще и развитие за България", стана председател на гражданския съвет към партията и председател на нейния управителен съвет. Същевременно той остава съпредседател на парламентарната група в 43-тото НС.

По време на конгреса Румен Йончев заяви: "Днешният конгрес е едно изпълнение на ангажимента, който поехме към избирателите на Народен съюз - да направим следващата стъпка към единна политическа формация. Нашата политическа формула е отворена към всички, които смятат, че

политиката е занимание в полза на хората

и поради това е достойна за уважение. Такива почтени хора, партии, граждански и обществени организации са добре дошли в Народен съюз и той принадлежи на тях. Днес ние даваме нов тласък в развитието на едно истински уникално българско и народно политическо движение, основано на идеята, че народът трябва да бъде автор на политическите решения, а партиите са само трансмисия. Лидерството в политиката е важно, но е възможно само когато е основано на идеи, споделени от много хора. Народен съюз идва, за да върне политиката в нормалното й русло, да върне политическия диалог като основно средство за решаване на проблемите на страната и това може да се случи в центъра на политическото пространство."

Обединявайки се, партия Народен съюз намира онази формула, която ще осигури стабилност на политическата сцена. "Създаваме тази партия със силна гражданска квота като алтернатива за налагане на идеите и популяризиране на общите виждания. Събираме се хора с авторитет, за да извършим реформите в страната, които да поставят достойно България на реалната европейска сцена. Само по този начин може да спрем корупцията и да създадем квалифицирана държавна администрация в полза на хората, която да освободи и насърчи творчеството на нацията ни, съответно да предостави по-благоприятна бизнес среда, която ще намали безработицата и ще създаде спокойствие на гражданите. Ние сме за смяна на политическото статукво и за борба с политическата олигархия. Ние желаем да управляваме с единствената цел да сме в полза на обществото", обяви Светлин Танчев, председател на гражданския съвет и председател на управителния съвет на ПП Народен съюз.

В ръководството на Народен съюз като заместник-председатели бяха предложени и одобрени депутатите Явор Хайтов, който е и заместник-председател на Народното събрание, и Георги Ковачев. Една дама, доказала се с лидерски и организационни качества в БАСТА - Мария Кунина, е третият заместник на Йончев. За организационен секретар бе избран Хранимир Генчев.
"Ние сме съюз - Народен съюз. И трябва да направим така, че ден след ден да приобщим повече хора. Искам да сме повече. Ние, избраните от Народен съюз за народни представители,

не излъгахме никого в Народното събрание

не подведохме никого. Може да не са големи възможностите ни, но ние държим да правим политика с вас и за вас, хората на България. Нито една партия не е оцеляла, ако няма структури по места. Затова важните сте вие!", обърна се към делегатите Явор Хайтов. "Народен съюз" се позиционира в центъра на политическото пространство и ще продължи да работи за разширяване с участието на още сродни политически сили.

"Можем да намерим много неща, които да ни разграничават с всеки субект на политическата сцена, но нашата идея е да намерим онази формула, която ще осигури стабилност в държавата", допълни Танчев.

Йончев даде заявка и за предстоящите президентски избори: "Няма да пожалим средства и сили, да направим всичко възможни компромиси, за да излъчим президентска двойка от центъра, която да извади президентската институция от лапите на партиите". И обеща Народен съюз да участва в президентската надпревара с приета от обществото президентска двойка. Йончев отбеляза още, че в битката за "Дондуков 2" мнозинството в политическия център трябва да излъчи президента на републиката, а не някоя лява или дясна партия.

"Един от приоритетите ни ще бъде повече инвестиции в образованието, защото вярваме, че това е една от най-важните предпоставки да изтеглим България напред и да вървим достойно редом с останалите европейски държави. Възвръщаемостта за държавата, чрез инвестиции в качествено образование може да бъде вдигната седемкратно", добави Светлин Танчев.
Приветствия към делегатите в зала 3 на НДК отправиха президентът Георги Първанов -председател на ПП АБВ, лидерът на ПП ВМРО - Красимир Каракачанов, д-р Красимира Ковачка - съпредседател на ПП БДЦ, депутатът от ПФ и бивш евродепутат Слави Бинев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай