Напрежение. Министър от БСП с лют коментар към Радев

След 31 май бежанците ще бъдат настанени в държавните бази, заяви министърът на туризма

Напрежение. Министър от БСП с лют коментар към Радев | StandartNews.com

В предаването "Неделя 150" на БНР Христо Проданов коментира позицията на БСП по темата за военна помощ за Украйна. Той подчерта, че най-вероятно през седмицата ще има събиране на ръководството на БСП за решение по казуса с военната помощ.

"Нека видим какво ще се случи на 4 май в парламента, какъв ще е проектът за решение, какви ще са текстовете и тогава органите на БСП ще решават каква ще е нашата позиция. Компромисите са политически въпрос и такова решение се взема от политическите органи на БСП, а не от един или друг представител в правителството или в парламента", каза Проданов.

Министърът на туризма беше категоричен, че България не изнася оръжие за Украйна и уточни, че не Корнелия Нинова трябва да обяснява на електората си, а "президентът трябва да обяснява неговите позиции".

Около 30 хиляди украински бежанци са настанени в хотели в морските курорти у нас. След 31 май голяма част от тях ще бъдат насочени за настаняване в държавните бази. Заяви министърът на туризма.

Той увери, че никой няма да остане на улицата и ако няма достатъчно места в държавните бази, управляващите ще разговарят и с хотелиери, които да ги задържат за по-дълъг период от време.

Той подчерта, че действащото правителствено решение за настаняване на бежанците е със срок до 31 май, но предстои да бъдат проведени разговори за продължаване на тази мярка, ако се наложи. Министърът потвърди, че на 20 април е бил първият превод на средства към хотелиерите, които са се включили в мярката за помощ на бягащите от войната хора от Украйна.

Проданов заяви, че той е бъде против решение да се заплаща за настанени в частни домове бежанци.

По думите му усилието на правителството е постепенно включване на бежанците в пазара на труда в България като анкети позакват, че 90% от потърсилите закрила у нас имат желание да започнат работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай