Напрежение: ГЕРБ срещу ПП заради изтребителите

От партията на бившите управляващи разкритикуваха премиера за изказването му по повод правителството на ГЕРБ

Напрежение: ГЕРБ срещу ПП заради изтребителите | StandartNews.com

България никога не е преговаряла с фирми за закупуването на изтребители F-16, а с американското правителство. Това заявиха в Народното събрание от ГЕРБ.

От партията на бившите управляващи разкритикуваха премиера Кирил Петков за вчерашното му изказване по повод правителството на ГЕРБ, че "решението за F-16 е взето накрак".

Изказването на премиера за първите F-16, че решението е взето на крак, е в опита му да бъде оригинален, но невинаги му се получава. Година и два месеца преговаряхме за F-16. Ако това е накрак - да видим той колко ще се задържи, ще видим...България никога не е преговаряла с фирми, а с американското правителство. Първите F-16 ще се забавят с една година заради ковид. Да се говорят подобни глупости е несериозно. Бих препоръчал на премиера да се запознае с този проект и да влезе в крак. Следващата седмица ще дойде следващото предложение от американското правителство и той трябва да влезе в крак", каза Христо Гаджев от ПГ на ГЕРБ.

"Винаги съм говорил за премиера като за човек без памет. Сега се оказва, че безпаметността му се разпростира в сферата на отбраната. Той, или се занимава с евтина пропаганда, или не знае какво се случва през последните години", допълни Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ

"Това явно са новите измерения на прозрачността. България закъснява с Плана за възстановяване една година. Аз не знам какво ще одобри ЕК. Нова версия на план няма. Има нови проекти. Как те ще се отразят на някои от съществуващите проекти, ние не знаем", каза Томислав Дончев от ПГ на ГЕРБ.

От "Продължаваме промяната" отговориха, че цената, която в момента предлага САЩ, за изтребителите F-16 е по-ниска от цената за първите осем бойни самолета, което е знак за доверие.

"Това предложение идва на фона на плановете на Министерство на отбраната за модернизация на армията. То трябва да бъде огледано, обсъдено. На мен ми прави впечатление, че цената, която предлагат САЩ е по-ниска от цената, на която ние закупуваме първите осем самолета. Това за мен е знак, че САЩ имат доверие на България като партньор, като търговски партньор и като съюзник в НАТО. Самолетите може да са на разположение на ВВС през 2025. Дотогава трябва да намерим решение за ремонт на МиГ-овете, което да дойде и с резервните части", заяви Благовест Белев от ПГ на "Продължаваме промяната".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай