Намаляването на партийните субсидии е див популизъм

Намаляването на партийните субсидии е див популизъм | StandartNews.com

В бюджета винаги ще бъдат намерени пари за реформи, но трябва да има воля те да бъдат извършени. Това заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред БНТ.

Тя препоръча всички министерства да търсят варианти за оптимизиране на своите структури, за да подобрят качеството на работата си и услугата, която предлагат на обществото. "За съжаление да се прави реформа не е популярно", посочи тя и допълни, че при това положение на никой министър не му се занимава с промени.

Стоянова беше категорична, че всяка икономия е добре дошла, но окачестви идеята на "Движение България за гражданите" за намаляване на субсидиите за партиите като "див популизъм", защото икономията няма да е значителна.

От друга страна партийните субсидии позволяват в България да има политическа система, която да не зависи от спонсори и икономически кръгове, отбеляза депутатът, но допълни, че може да бъде направен преглед дали получаваните субсидии са достатъчни, за да водят партиите нормален политически живот.

Депутатът отбеляза, че е нужно усилията да се съсредоточат не толкова в намаляването на разходите от бюджета, а върху повишаването на приходите. Ръстът на брутния вътрешен продукт, развитието на икономиката ще даде възможност за финансиране на повече дейности, каза Стоянова, цитирана от investor.bg.

Според нея икономиката на България не е зависима от европейските фондове, макар и частният сектор да разчита много на европейски програми за обновяване на производството си, например. Инвестициите в индустрията обаче са правилната посока на развитие на икономиката, допълни тя.

Менда Стоянова заяви, че през 2014 година делът на индустрията в икономиката на страната е 28,4%, което е близо до средното за света и страната ни вече започва да се превръща в индустриална държава. Допреди няколко години чуждите инвестиции у нас са били основно във финансови инструменти и в годините на кризата те много бързо са напуснали страната.

Тенденцията се задържа и през 2015 година и вече има увеличение и на преработващата индустрия, тоест България вече не е суровинен износител, коментира депутатът.

"Всяко нещо има цена", каза Стоянова по повод поскъпването на билета за градския транспорт в София, сочейки инвестициите в строителството на метрото и покупката на нови превозни средства. Според нея обаче актуализацията на цените на масови услуги трябва да става постепенно - всяка година по малко, а не наведнъж.

"Нормално е да има промяна, ако искаме да имаме по-добра услуга", каза тя.

Стоянова посочи още, че не е важно разсекретяването на доклади около фалит на банки, а по-скоро ускоряване на процедурата по несъстоятелност, която ще позволи на синдиците по-бързо да стигнат до момента, в който ще могат да продават активи и да удовлетворяват кредитори. Именно това е в основата на промените на законодателството, приети в четвъртък от парламента.

Стоянова коментира още, че се надява банковата ни система и БНБ, както и одиторските фирми да са си направили сериозни изводи от случилото се с КТБ. В момента тече проверката на активите на банките у нас и стрес тестовете се извършват без забавяне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай