Понеделник,

Надежда Йорданова отказа на Цацаров. Прати му писмо

От: СТАНДАРТ -
315
Надежда Йорданова отказа на Цацаров. Прати му писмо
A
A
A

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова отказа на Сотир Цацаров да се яви в КПКОНПИ по повод проверка за наличието в Министерство на правосъдието на сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев. По-рано днес Антикорупционната комисия я покани за изслушване на 8 януари.

ВИЖ ОЩЕ: Цацаров вика на разпит Надежда Йорданова, какво му отговори тя

Министър Йорданова изпрати писмо до КПКОНПИ, с което отказва да се яви в отговор на писмото-покана от ведомството за „вземане на обяснения от граждани“. Тя аргументира решението си с това, че „не е налице законно-обоснована причина за това“, съобщи правосъдното ведомство.

„Министърът на правосъдието в рамките на своите правомощия взаимодейства с всички органи в рамките на закона, сезира и съдейства на същите, когато са налице законово-предвидените основания за това“, пише в отговора си министър Йорданова.

„Мотив за призоваването ми е позоваване на нормата на чл.41 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ. Предвид обстоятелството, че същата се съдържа в подзаконов нормативен акт, с който се предвиждат процесуални властнически правомощия на органите, по смисъла на чл.16, ал.2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, за призоваване в служебни помещения, то тя се явява нищожна и не следва да породи правно действие. Делегацията на чл.23 от ЗПКОНПИ не включва и обективно не може да включва първично регулиране на правни отношения, чиито адресати са трети лица, различни от работниците и служителите на КПКОНПИ, поради което е незаконосъобразна", се изяснява в писмото.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички