Четвъртък,

Надежда Йорданова намигна на Зарков. Раздава задачи

От: Иван Ангелов -
5955
Надежда Йорданова намигна на Зарков. Раздава задачи
A
A
A

Бившият министър на правосъдието Надежда Йорданов намигна на наследника си Крум Зарков като обяви, че гледат в една посока. И започна да му дава задачи.

"Законопроектът за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и търсенето на неговата отговорност вече е поставен на обществен дебат и е във Венецианската комисия. Очакваме през октомври да получим нейното становище, но не стигна времето да бъде окончателно приет”, каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS Йорданова.

Механизмът е разработен много внимателно, като са съобразени всички решения на Конституционния съд по тази тема и Конституцията. „Прокурорът, който ще разследва главният прокурор, няма да е командирован. Това ще е съдия, който ще бъде временно преназначен за действащ прокурор", посочи Йорданова. По думите ѝ той ще бъде определен по обективен, прозрачен начин и той професионално да не зависи от главния прокурор нито по време на  своята работа, нито по време на кариерното си развитие след това.

Йорданова отечете за успех закриването на Специализираното правосъдие. А наследника си в служебното правителство Крум Зарков коментира така: „По важните приоритети в правосъдието ние гледаме  в една посока. Вярвам, че по приоритетите тук ще има приемственост”.

„Предстои да видим какви решения ще вземе служебното правителство. ДБ има ясна позиция, че в интерес на обществото е да има диверсификация на различните енергоизточници, включително и на доставката на газ. Всяко остъпление от тези позиции е крачка назад”. Най-големият ѝ страх за тази зима е дали България ще има  действащ стабилен парламент и избрано редовно правителство.

„Именно те са най-добрата рецепта за справяне с тези кризи”, каза Йорданова. Тя прогнозира, че следващият парламент ще е труден. Йорданова обаче посочи, че изборът на парламентарната квота към ВСС, както и Инспекторатът към него, са конституционно задължение на парламента. "Ще продължа да настоявам в парламентарната квота да не могат да влизат действащи прокурори и следователи.Трябва да се отвори ветрилото, да се включат професионалисти от Академията, от другите юридически професии", обяви юристката от Демократична България.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички