На второ четене: Вдигат минималната заплата и майчинските

Вдига се и максималният осигурителен доход

На второ четене: Вдигат минималната заплата и майчинските | StandartNews.com

От 1 април т.г. максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лева, а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители става 710 лева, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене текстове от законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г., предаде БТА. 

В момента максималният осигурителен доход е 3000 лева. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите лица е 650 лева, а за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители е 420 лева. Увеличението беше прието със 122 гласа "за" в залата и онлайн, 94 "против" и 6 въздържали се.

От 1 януари до 31 март размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст по Кодекса за социално осигуряване за 2022 г да бъде 650 лв., а от 1 април до 31 декември – 710 лв., реши още парламентът. За 2022 г. няма да се внасят вноски за фонд  "Гарантирани вземания на работниците и служителите“.

Определя се за приход в бюджета на НОИ 90 000 лв. от приходите на фонд  "Гарантирани вземания на работниците и служителите“ – за дейностите по чл. 13 от Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя .

Размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице за 2022 г. да бъде 540 лв., прие НС. Отхвърлено беше предложението на Мустафа Карадайъ то да е 600 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай